cikk

Így folyik el értelmetlenül az EU-támogatás!

Beszéljünk a szekszárdi sportcsarnokról!


raczstudio | 2016.05.13
Amit a Modern Városok program keretében el akarnak bontani, majd kicsivel nagyobbra újra építeni.

Mint a nem túl eszes szegény ember, aki sokat nyert a lottón mer nagyot álmodni. Bontsuk le ezt az „öreg” házat és építsünk újat.
A kilencvenes évek elején épült, 3823 m2-es acélszerkezetű csarnok. Még a mai szabványtól is csak alig rosszabb hőszigeteléssel, palafedéssel. A csarnok az akkori igényeket maximálisan kielégítette, de mára kicsit alulméretezett néhány paraméterében. Kevés az öltöző, nem elég jó a színvonala sem. Kicsi a nézőtér. No’ nem a sporteseményekhez, hanem a ritka koncertekhez. Főleg ehhez kellene még 800-1000 ülőhely. Jó lenne a sikersportágnak számító asztalitenisznek is jobb edzésfeltételeket adni, főképp hőszigetelésben. A küzdősportoknak is lehetne nagyobb az edzőterme. Jó lenne esetleg egy kézilabda méretű edzőterem. Ha mindezt összeadom, a meglévő helyiségeket figyelembe veszem, kb. 800 m2 felületet kéne még hozzáépíteni. A jelenlegi csarnok belmagassága nem felel meg nemzetközi röplabda mérkőzések lebonyolításához, kb. 50 cm hiányzik. Ugyan Szekszárdon soha nem volt nemzetközi sőt országosan jegyzett szintű röplabda élet, ezért tán nem kéne újat építeni. A havi fenntartási költsége a háznak 2-2,2 millió Ft az önkormányzati költségvetésből. Az épület, szerkezetileg kiváló műszaki állapotban van.
Orvosolhatók lennének-e a meglévő hiányosságok? Hát persze.
A nézőteret kis „kézügyességgel”a veszprémihez hasonlóan az szükségtelen körfolyosó helyén lehetne bővíteni 800-1000 ülőhellyel. Az elavult palafedést le kell bontani és egyúttal 30 cm vastag hőszigeteléssel ellátni a tetőt. A manapság nem túl divatos kis bevilágítókat, motorosan nyitható tetőtéri ablakokra cserélni. A kétmilliós havi rezsi 400.000-re csökkenne mindjárt. A pala helyett valamilyen fémlemezfedés igazán elegánssá tehetné az egészet. Az épület előtt egy nagy tér található, soha sem használt valami, ami akár beépíthető egy edzőterem és öltözők céljára. A régi épületben lévő öltözők helyén a szükséges edzőtermek kialakíthatók.
Ez úgy 1-1,3 milliárdból megépíthető. Szinte nem esne ki semmi idő a sportcentrum életéből, mert amíg elkészül az új szárny, addig a régi használható, és amikor a régi kerül felújításra, az új már használható.
Készítettem egy összehasonlító táblázatot, a Veszprémi Sportarénát és Szekszárd sportcsarnokot tettem egymás mellé.
Mi a sportcél Veszprémben? A kézilabda BL megnyerése.
Szekszárdon? Egy „baráti” építőcég helyzetbe hozása.
Mekkora a befogadó képesség Veszprémben? Ötezer fő
Szekszárdon: (ülőhely) Ötszázhuszonhat fő
Mennyivel tervezik bővíteni Veszprémben? Háromezer fővel
Szekszárdon Egyezer fővel
Mennyiért bővítik a Veszprém Arénát? Egy-két milliárdért. (Nincs végleges szám)
Mennyibe kerül Szekszárdnak? Öt milliárd (tervezett költség)
Mennyibe kerül egy ülőhely Veszprémben Ötszázezer Ft (bővítés!)
Szekszárdon? Ötmillió Ft (bővítés!)
Hány rendezvényt tartanak évente Veszprémben: 20.000 (Honlapról vett adat)
Szekszárdon? 600 (Eseménynaptári becsült adat)
Mennyi idő alatt térül meg Veszprémben a bővítés? kb. tíz év
Szekszárdon? kb. 100 év (soha)
2104. szeptember.17.-én készült energetikai tanúsítvány szerint a 2014-ben érvényes szabványtól az épület alig tér el.
Primer energiafogyasztás 267,15 kWh/m2a
Követelmény érték szerint: 224,58 kW/m2a
Ebből az következik, hogy ha a 2018 utáni előírást vesszük figyelembe, akkor teljesen reális az elég „viseletes” palafedés lebontása, és a becsült 30 cm tetőszigetelés elkészítése. Ebben az esetben a ház már megfelel minden későbbi paraméternek is.
Csak emlékeztetőül! Szekszárd lakossága az építés óta közel 15%-kal csökkent, ma 29.000 fő, de 3-5 ezer – zömében fiatal – külföldön dolgozik. A veszprémi sportcsarnok alig valamivel később épült, mint a szekszárdi.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások