színkép | 2016.05.21
Párbeszéd és/vagy vita! Milyen jövő vár a premontreiek romtemplomára és milyen álláspontot képviselnek a meghívott szakemberek és a város vezetői?

Esetek-Elvárások-Elvek címmel tudományos konferenciát rendezett (nem csak) a zsámbéki romtemplomról Zsámbék Város Önkormányzata és az ICOMOS 2016. május 20-án a Zsámbéki Művelődési Házban.

A zsámbéki templom története a magyar építészettörténet meghatározó időszakainak hordozója, egyben a magyar műemlékvédelem történetének is az egyik ikonja. Nem véletlen, hogy szimbólum – egy település, egy táj jelképe ott, ahol egy gazdag múltú település ma is őrzi építészeti kultúráját. A táj és környezete, a régi és az új ötvöződése sajátos kulturális hagyományt, élő kultúrát teremtett, miközben a romtemplom folyamatosan gazdátlanul pusztul.

Zsámbék önkormányzata és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága konferenciát és szakmai vitát szervezett a lehetőségek bemutatásáról, a nemzetközi követelmények szerinti restaurálásról, lehetséges megújulásról.Ennek megismerése egy lehetséges, fenntartható megújulási program kiindulópontja lehet.
A több évtizedes kérdés megoldása nem várható el egy rövid szakmai programtól, de megteremtheti egy hosszú távú együttműködés alapját Zsámbék jövőjéért.

A konferencia levezető elnöke Fejérdy Tamás ICOMOS elnök volt.

Bevezetőként Ráday Mihály a Zsámbéki templomromról 1992 novemberében készített filmjét vetítették, melyben neves szakemberek – Fejérdy Tamás, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Sedlmayer János – fogalmazták meg véleményüket a templom helyreállításával kapcsolatban.

A konferencia szakmai programja:
Marthi Zsuzsa, Zsámbék főépítésze: Kié a Romtemplom?
Valter Ilona régész: Zsámbék és a magyar műemlékvédelem története
Holnapy Dénes Márton építész, premontrei szerzetes: A jelkép ereje
Klaniczay Péter műemléki felügyelő: A rommá lett rom
Zsembery Ákos: A rekonstrukcióra hajló műemlékhelyreállítás elvi és erkölcsi kérdéseit ismertette

A szakmai előadásokat pódiumbeszélgetés követte Nagy Gergely vezetésével.
Párbeszéd és/vagy vita résztvevői: Alföldi György BME Urbanisztikai Tanszék, Cséfalvay Gyula építész, Deák Zoltán építész, Klaniczay Péter műemléki felügyelő, Krähling János BME Építészettörténeti Tanszék, Marthi Zsuzsa főépítész, Máté Zsolt építész, Veöreös András műemléki felügyelő.

Milyen jövő vár a premontreiek romtemplomára és milyen álláspontot képviselnek a meghívott szakemberek és a város vezetői 2016-ban?

Természetesen a vélemények igen eltérőek. Maradjon a templomrom a már megszokott romként (szoborként) a szükséges állagvédelem elvégzésével Zsámbék ikonikus jelképe, vagy részben állítsák helyre? Esetleg az elmúlt közel száz évben többször hozzáépített, mára erősen omló részek helyett más megoldások keresése kellene az eredeti még álló kőfalak megtartásával? Vagy a templom teljes helyreállítása, az egész templom, esetleg a kolostor-együttessel együtt kerüljön visszaépítésre?

Az biztos, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan: a romtemplom rommá lesz, a falak kifagynak, a beton javítások eszik a falat, a javítatlan részeken a fagy, eső pusztít. Többen jelezték: a védtelen fal nem marad meg!  A polgármester pályázna, ha lenne Közép-Magyarországon pályázat, amibe a templomrom belefér. A helyiek akik számára a rom a szívük közepe szeretnének tenni valamit, erről szólt a konferencia. Minta polgármester mondta, a cél érdekében "minden követ megmozgatnak". Mire Nagy Gergely, a vita vezetője a rom képére mutatva viccesen felkiáltott: "mindet azért ne!" – hatalmas derültséget keltve. Azonban sajnos a műemlék helyzete nem ad vidámságra okot... – a szerk.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások