pestimonika | 2011.04.11
Ez a múlt évben az Egyesült Államokban elkészült családi ház eltér a konvencionális amerikai családi ház modelljétől. A fiatal építtető ehelyett egy nagyon racionális, a lehető legkisebb környezeti lábnyomot maga után hagyó épületet kért a tervező Robert Gurney építészirodától.

Hosszas gondolkodás után döntöttek úgy, hogy a meglévő épületet elbontják és egy újjal helyettesítik. Az új ház az eredetihez képest egyharmad résszel kevesebb területet foglal el, nem tartalmaz kihasználatlan vagy alulhasznált tereket, a cél a telek zöld felületének maximalizálása volt. A lapostetőn lévő terasz is még egy plusz életteret biztosít, kilátással a fák lombjára és Maryland állam Bethesda nevű városának belső magjára.
A sötétszürke falban az ablakokat úgy osztották ki, hogy szép kilátás legyen a zöldre, viszont a belátást a környező házakból minimálisra csökkentsék. Az utca, a kocsibeálló és a ház kapcsolatát támfalak sora hangszereli. A belső terek nyitottak, világosak. A diófa parketta szép alapot nyújt a fehér falaknak
A ház a környezetétől a tervezési elveiben és a megvalósításában is erősen eltér. Tekintélyes méretű, country stílusú vidéki udvarház helyett egy kompakt, modern tömeg született, amely környezettudatos módon kíván kényelmes és hatékonyan kihasználható lakótereket biztosítani.

Fotó: Maxwell MacKenzie
További információ: www.robertgurneyarchitect.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások