droID | 2016.06.03
Tornaóra az alagsorban vagy az iskola más, sötét zugában található tornateremben: ugye, ismerős jelenet ez iskolás éveinkből? A tornaterembe természetes fény nem jut be, a diákok mesterséges fénynél sportolnak. Így hát nem csoda, ha a tornaórához senkinek sincs kedve, a hangulat sivár és szomorú.

Az iskolai testnevelés szerepének újragondolásával a Dietrich | Untertrifaller Architekten építésziroda egy vorarlbergi sportcsarnok megtervezésekor a célszerűség mellett az emberi szervezet számára oly fontos természetes fényt is a középpontba helyezte.

Noha az emberi szervezet számára létfontosságú a természetes fény, manapság a legtöbben idejük megközelítőleg 90%-át zárt terekben töltik. Ez az életmód ellentétes biológiai szükségleteinkkel, hosszú távon pedig akár egészségünkre is káros lehet. Ennek ellenszere nemcsak az egészséges életmód (pl. sportolás a szabadban), hanem az is, ha a természetes fényt beengedjük a zárt helyiségekbe – különösen fontos ez a gyermekek számára. Az amerikai Heschong Mahone Group vizsgálata szerint a gyermekek teljesítőképessége és a tanulási környezet minősége szorosan összefügg egymással. A természetes fény hozzájárul a koncentrálási képesség növekedéséhez és a hatékony testmozgáshoz.

Iskolateremtő iskolatervezés
A voralbergi Klaus településen a gyerekek egészségét állították középpontba. Ezért döntöttek úgy, hogy felújítják az általános iskolát, a rossz állapotú és szűkös sportcsarnok helyett pedig újat építenek. „A kétszintes sport- és a háromszintes multifunkcionális részleg most iskolai foglalkozásoknak, egyesületeknek és különböző rendezvényeknek ad otthont” – mondja Helmut Dietrich építész. „Az épületbe lépve rögtön a természetes fénnyel teli, nagy belmagasságú csarnok tárul elénk. A galériáról pedig rálátunk a körös-körül falemezzel burkolt helyiségre és a különleges födémszerkezetre.” Az épület tervezésekor nagy figyelmet szenteltek a fények megtervezésének, azaz annak, hogy a természetes fény hogyan jut be a belső térbe. „Szorosan együttműködtünk a liechtensteini Team GMI mérnökirodával azért, hogy a gyerekek természetes fényben sportolhassanak” – teszi hozzá Dietrich. A statikai konstrukció mellett fontos szerepet játszik az az 56 felülvilágító kupola is, amelyek a homlokzati fényszalaggal együtt gondoskodnak arról, hogy az egész sportpálya fényben ússzon. Így jelentős mennyiségű mesterséges világítás megspórolható, ami az energiahatékonysághoz is nagymértékben hozzájárul.

Az eredmény: „sportos fény”
Az épület fénykoncepcióját kifejezetten egy sportcsarnok jellegzetességeinek figyelembevételével dolgozták ki. A Team GMI a Velux Daylight Visualizer eszköz használatával elemezte a természetes fény beesését. A Velux Daylight Visualizer egy kiváló tervezőeszköz, amellyel fel lehet mérni és ki lehet elemezni, hogyan esik be a természetes fény egy épület belső tereibe. Az építészek és tervezők az épület fénykoncepciójának tervezését könnyen elvégezhetik, a természetes fényt minél hatékonyabban alkalmazhatják. „A felülvilágító kupolák speciális elosztásának köszönhetően a sportpályára nemcsak sok természetes fény érkezik, de annak eloszlása is egyenletes. A természetes fény elemzése azt az eredményt hozta, hogy az áttetsző kupolákon bejutó természetes fény aránya túl alacsony lenne. Ezért inkább transzparens üveget javasoltunk, amely biztosítja a tornacsarnok kényelmes bevilágítását” – mondta Bernhard Gasser a Team GMI-től.

Ablak a fényre
A lapostetőre 56 Velux felülvilágító kupolát építettek be, amelyek ideális természetes fényviszonyokat biztosítanak a multifunkcionális nagycsarnokban. Felülről háromszor annyi fényt lehet bejuttatni, mint oldalról. A lapostetőre, azaz az épület legmagasabb pontjára beépített felülvilágítók helye egyúttal a használt levegő kivezetésére is optimális. A szándékosan különböző dőlésszöggel kialakított belső falak optimálisan hasznosítják és vezetik a beérkező fényt. E koncepció megvalósítására optimális megoldást kínáltak a Velux lapostetőbe építhető felülvilágító kupolái.

Az építész és a fénytervezők nemcsak a szerkezetre és a természetes fényre figyeltek oda, hanem a gyerekek igényeit is figyelembe vették. A hatékony együttműködésnek köszönhetően a klausi és környékbeli gyerekek olyan képzési központot kaptak, amely 2015-ben a vorarlbergi Holzbaupreis pályázat középületek kategóriájában első helyezést ért el. A klausi sportcsarnok új irányt mutat a fényergonómia és az energiahatékonyság terén, és már most látható, hogy későbbi sportcsarnokok koncepcióit is befolyásolni fogja.


(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások