sebesp | 2016.06.06
A New York-i Guggenheim Múzeum Future Perfect címmel nyílt nagyszabású kiállítás a 70 éve elhunyt Moholy-Nagy Lászlónak állítva emléket.

A tárlat amely a Múzeum központi terében, a Rotunda hat emeleten csigavonalban végigfutó híres rámpáján kapott elhelyezést, 300 alkotáson keresztül mutatja be a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, író, gondolkodó életművét. A kiállítás kivételes lehetőséget nyújt arra, hogy Moholy-Nagy a fotogrammától a tárgytervezésig számos területet átfogó életművét, egyben kiterjedt elméleti munkásságának lenyomatait egyszerre kapjon átfogó képet a látogató.

A tengerentúlon is kiemelten elismert magyar származású művész személyében a Bauhaus kiemelkedő tanárát, a mai Illinois Institue of Technology - Institute of Design (Chicago) megalapítóját is tisztelik. A New Yorkban kiállított műveket számtalan gyűjteményekből válogatták össze. Festmények, grafikák, plexiüveg térplasztikák, fotográfiák, kollázsok mellet, színpadtervek, világítási elképzelések is helyet kaptak. Az érdeklődés jelentős, de nemcsa a Frank Lloyd Wright által tervezett világhírű épület miatt, a látogatók elismerően állapítják meg, hogy a huszadik század első felében alkotó művész rendkívül gazdag életműve mennyire megelőzte korát.

A kiállítás címe "Future Perfect" Moholy-Nagy László utópisztikus idealista elképzelésére, az adott pillanatnak mindig megfelelő, teljességre törekvő építészeti tér elképzelésére utal.

Moholy-Nagy László a világhírű múzeum egyik központi alakja, hiszen Solomon R. Guggenheim már azb1930-as években elkezdte gyűjteni műveit. A kiállítás jelentőségét mutatja, hogy anyagát New York után a Chicago Art Institute és a Los Angeles County Museum of Art, tehát az Egyesült Államok legnagyobb művészeti múzeumai közül két további intézmény is bemutatja.

Képek: © SP

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások