hír tervek Farm-falvak futurisztikus zöld technológia

A Velencei Biennálén bemutatott önfenntartó farm-falvaké a jövő!


Java | 2016.06.13
A futurisztikus, de korábbi tapasztalatokon megérlelt tervet a dán Effekt cég mutatta be a Velencei Biennálén, melynek első ütemének megvalósítása máris elkezdődött a holland fővárostól 20 km-re, az első 25 mintaotthon megépítésével. Tervek szerint az átadás jövő évben várható, de maga a falu összesen 100 házból áll majd.

A kaliforniai székhelyű ReGen Villages fejlesztő cég olyan önellátó farm-falut kíván létrehozni 2017-ig, amely minden létező mai modern kényelemmel ellátja otthonait, mégis képes lesz teljes mértékben fenntartható módon működni. A faluban a lakók saját maguk termelhetik meg a génmanipulációtól mentes bioélelmiszereket, sőt, a lakóházak is szigorúan az önfenntartó energiagazdálkodási folyamatok részeivé válnak. A település tehát kizárólag természetesen energiából nyert energiával működik, valamint a megtermelt szemetet és szennyvizet is helyben kezeli. Ha a modell beválik, akkor ennek mintájára további farm-falvakat építenek Észak-Európában, a Közel-Keleten. A projekt irányítói hamarosan kísérleteket kezdenek a Szubszaharai Afrikai övezetben és az indiai régióban is azzal a céllal, hogy a speciális helyi körülményekhez adaptálják terveiket. Ha a modell beválik, sok, ma épp az élelmiszerhiány és a termelésre egyre alkalmatlanabb területekről elmenekülő, éhező embernek adhat lehetőséget az otthonmaradásra. Emellett világszerte – Afrikában és Indiában is – a középosztály az Amerikában és Európában megszokott kertes külvárosokra vágyik. Az évtizedekkel korábban felhúzott kertvárosok fenntarthatósága is sok helyen mára gazdaságtalanná, elavulttá vált, de a zöld technológia segítségével ezek is korszerűsödhetnek.

„Ezzel a megújuló mintafaluval újraértelmezzük a lakóterületek ingatlanfejlesztésének fogalmát” – mondja James Ehrlich, a ReGen Villages vezérigazgatója, aki úgy látja, hogy az ilyen önfenntartó települések lényeges mennyiségű tiszta energiát, vizet, bioélelmiszert tudnak majd előállítani szennyeződés- és hulladék-kibocsátásmentesen. A vertikális kertekben biológiailag ellenőrzött körülmények között, egész évben változatos zöldég- és gyümölcstermesztés folyhat. A telepen csak nagyon korlátozott számú lenne az állattartás, amely nagyüzemi formában földünk legkörnyezetkárosítóbb tevékenysége. A farm-faluban nagy hangsúlyt fektetnek majd a termések szezonalitására is.

Forrás: ecowatch.com
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások