hír Urb.0 urbanisztika

Mindenki számára elérhető az urbanisztika új tankönyve


Csépé
Igazi multidiszciplináris kötet született a BME Urbanisztika Tanszéken. Az Urb.0 Urbanisztika kezdőknek című mű elektronikusan ingyenesen letölthető, minden szakember haszonnal és örömmel forgathatja.

A kötetet szerkesztette: Szabó Julianna PhD. Szerzők: Balás Gábor, Dr. Hegedüs József, Kissfazekas Kornélia PhD, Soóki-Tóth Gábor, Szabó Julianna PhD, Tönkő Andrea. Szakmai lektor: Körner Zsuzsa PhD.

Igazi "urbánus" helyen, a Tranzit kávézóban köszöntötte kedden a kötetet Dr. Benkő Melinda tanszékvezető, felelős kiadó. Bemutatta Dr. Orbán Annamária (BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék), akinek a beszédét itt közöljük:

Hadd kezdjem az Urb.0, Urbanisztika kezdőknek könyvbemutatót egy személyes megjegyzéssel:
Kedves építész kollégáim felkértek, hogy mutassam be szellemi gyermeküket, mely nagy szakmai megtiszteltetés és öröm, és nem tudom meghatottság nélkül megtenni. Azért, mert jómagam is egészen a gimnázium második osztályáig építész szerettem volna lenni, beváltani édesapám álmát, aki munka és egy újszülött gyermek mellett – aki én voltam – nem tudta befejezni estin a Műegyetemet. A fizika azonban kifogott rajtam, így végül a Közgázon kötöttem ki, édesanyám nyomdokain haladva. De végül az ember minden álma megvalósul, így vagy úgy, nagyobb, kacskaringósabb kört leírva, és annak ellenére, hogy nem lettem építész, immár több mint tíz éve a Műegyetemen tanítok „társadalomtudósként”, és dolgozhatok együtt kiváló építész, mérnök kollégákkal. Ám városszeretetem, rajongásom, emberi és szakmai szempontból máig megmaradt. Imádok csatangolni, nézelődni, néha rajzolni, turistáskodni úgy a saját városomban, mint külföldön, így nagy örömmel vettem kezembe (képletesen, mivel e-könyvről van szó) az Urbanisztika kezdőknek kötetet.

Először is felmerül a naiv kérdés, mit is jelent az urbanisztika? Várostervezés? Településtervezés? Várostudomány? Talán Charles Landryt szabadon idézve a kreatív városfejlesztéssel kapcsolatban: érteni a várost! És ehhez nem elég a mérnöki tudás, mert a város tér és társadalom komplex egyvelege. Túl egyszerű lenne csak megépíteni egy várost, abban lakni és élni is kell, lehetőleg boldogan és elégedetten. De ahol már emberek vannak, ott problémák és konfliktusok is vannak, legyen az kisléptékű, mikro-szintű probléma, pl. egy társasházban, mekkora legyen jövőre a közös költség vagy belevágjunk-e egy energiatakarékos házfelújításba? Vagy legyen az nagyléptékű, és mezo-szintű, pl. milyen legyen a Budai Vár, a Városliget vagy rendezzen-e olimpiát Budapest 2024-ben? Mindezen kérdések eldöntéséhez sokféle tudás kell, mérnöki és társadalom-gazdaságtudományi egyaránt, de ami biztos: a végén közös megegyezésre kell jutni, és valamilyen döntést kell hozni, annak mindenféle következményével együtt! Ez nem könnyű feladat, de ebben segít az urbanisztika, mint város és jövőtudomány, kezdő városfejlesztőknek pedig kifejezetten ajánlott az Urb.0! A tizenhárom fejezet átfogóan, egyszerűen és érthetően bemutatja az inter- vagy inkább multidiszciplináris tudományág legfontosabb területeit, kérdéseit. Kezdve a tudományág meghatározásától, a településtervezés, közigazgatás és ingatlanpolitikán át egészen a helyi gazdaság és megújuló városfejlesztésig. Mindegyik fejezet jól strukturáltan, tagoltan mutatja be az egyes részterületeket, figyelemfelkeltő kérdésekkel kezdve és az érdeklődők számára további olvasmány javaslatokkal zárva. Nagyon hangulatosak és jól illeszkedők az egyes fejezeteket nyitó-záró városképek.

Végezetül néhány – bevallottan nem elfogulatlan szakmai – javaslat az Urb.1.0 haladóknak szóló kötethez (ha majd készül ilyen). Jó lenne egy külön fejezet a „várospolitikáról” és „városkormányzásról”, akár ebben vagy külön fejezetben bemutatva az EU területfejlesztési és várospolitikáját. Valamint „kedvenceim” bővebben a jövő kreatív és fenntartható városa kapcsán: kultúra és fenntartható városfejlesztés/megújítás, kulturális és társadalmi újítások, városi zöld és boldogság kapcsolata.

Orbán Annamária PhD
egyetemi docens
BME Szociológia és Kommunikáció tanszék,
Társadalmi és Térbeli Kutatások Központ

A könyv letölthető innen

A szerző legújabb cikkei:
A Cseszneki Várban még nem látszik a 381 millió forintos fejlesztés
Ilyen még nem volt! Fotósuli építészeknek
Pro Architectura díjat nyert a Palatinus, a budafoki piac, a vizafogói templom, a kőbányai ügyfélszolgálat
„Az élet túl rövid ahhoz, hogy elsiessük”
Érdekes sportlétesítmények a VIII. Épületszerkezeti Konferencia programjában
Nyugat-Európában még mennek az expók? A Bau 2019 apropóján
Méltó Tiba János emlékéhez: a legnagyobb irodaház
Hogyan áll a Hauszmann-terv? II
Jól járt a budai Óvárosháza Szabó Leventével
Elrontották a díjnyertes Német Iskolát? Bővítési oknyomozás
Idén Budakalász a fiatal építészek számára kiírt pályázat helyszíne
Öt tipikus hibát vesézünk ki a 'Több ázás, még fázás – ráfázás?' konferencián
Építő közösségbenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (3 szavazatból)