rendezvény

Paraméterspecifikus járófelületek – Építész Tervezői Nap május 5-én


pestimonika | 2011.04.19
A padlóburkolatok témáját fogja körüljárni a májusi tervezői nap, ahol az M-Teampannon építésziroda a SOTE Oktatási és Kutatási Központját - különös tekintettel az ott elkészült terrazzoburkolatra – fogja bemutatni, Ferdinánd Árpád és Csaba pedig aktuális munkái mellett a Graz-i Volker Giencke irodában szerzett tapasztalatairól is be fog számolni.

Több mint tucatnyi olyan tulajdonsága van külső-belső padlóinknak, amely a harmonizált EU szabványok szerint paraméterezhető, azaz az elvárt teljesítmény számszerűsíthető – ezek pontos megadása a tervező, biztosítása a kivitelező és a műszaki ellenőr feladata.
A padlóburkolatok épületszerkezettanát a BME Építész Karának tanárai fogják összefoglalni, kitérve az akusztikai, a tűzvédelmi és az épületenergetikai szempontokra is.
A résztvevők megismerkedhetnek majd a terület legújabb termékeivel és megoldásaival is, az egyes cégek alkalmazástechnikusainak, műszaki szakembereinek előadásaiból. Külön előadás foglalkozik majd például a padlószőnyegekkel, ezen belül többek között azzal, hogy miért fontos a csomószám, a sűrűség, a súly, a szálmagasság; mik azok a piktogramok, amikre oda kell figyelni, amikor a projektünknek megfelelő padlószőnyeget választunk; milyen tűzállósági kategóriát kell választani, mitől lesz a padlószőnyeg strapabíró, azaz közületi minőségű.
Ugyanilyen részletességgel szó lesz például a fa kül- és beltéri járófelületekről, a furnérozott és a laminált burkolatokról, a terasztetőkről, valamint a gumipadlókról, amelyek sokoldalúan felhasználhatók, környezetbarátok, alacsony a fenntartási költségük, nagyon strapabírók és színes egyedi felületek elkészítésére is lehetőséget adnak.
A kiegészítő anyagok is – az esztrichtől a fugázóig - napirendre kerülnek, így az esztrichek kialakítási módjai, az aljzatkiegyenlítők, a ragasztó és fugázó fajták – itt is tárgyalva a vonatkozó harmonizált EU szabványokat. Olyan problémákra is választ kapunk majd, amikor például szintemelésre van szükség, de a födém nem bír nagy terhelést, vagy csak pár nap van az esztrichezésre, burkolásra, mert a megrendelőnek minden perc számít, hiszen az idő pénz, ráadásul az aljzatnak még hő- és zajszigetelőnek is kell lennie. Előfordul az is, hogy a felújítást az ingatlan kiürítése és lezárása nélkül kell megoldani, nem lehet zaj, törmelék, hulladék, por, de menthetetlennek, felbontandónak tűnik az aljzat.
A padlóburkolatokkal kapcsolatban nagyon fontos a dilatáció kérdése is. Azoknál az épületeknél, ahol dilatáció kialakítása szükséges, mindig felmerül az esztétikailag megfelelő, az igénybevételeket felvenni képes előregyártott profilok igénye. A profilok tervezéséhez a statikai terheket és vegyi hatásokat is figyelembe kell venni, miközben a megadott adatok is értelmezésre szorulnak.

 

A május 5-i Építész Tervezői Napra itt lehet regisztrálni.

A részletes program itt olvasható.

 


(Minden konferencianap után mindenkinek, aki részt vett a konferencián, bruttó 2.000,- forint jóváírás jár a tervlap.hu rendszerében. Az összeg felhasználható rendezvények részvételi díjára, előfizetésre stb. /A visszatérítés csak a teljes napon résztvevőknek jár!/)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások