épületek cikk Darmstadt Schwerin Neuschwanstein Németország UNESCO

UNESCO világörökség várományos helyszínek Németországban

Schwerin, Neuschwanstein és Darmstadt


szikrisz | 2016. július 10.
     
A német világörökségeket felsorakoztató sorozatunk után érdemes egy-két példát felsorolni Németország UNESCO világörökség várományos listájáról, mert itt is találhatunk érdekességeket. Ezúttal a romantika és a szecesszió világából válogatunk.

Schwerin romantikus kastélya és kertje, a neuschwansteini historizáló kastély vagy éppen a darmstadti szecessziós művésztelep épületei akár már ebben az évben feljebb léphetnek, ha az illetékes testület úgy dönt, a várományos listáról felkerülnek a világörökségi helyszínek közé.

De amíg ez bekövetkezik, érdemes röviden áttekinteni ezen épületek legérdekesebb tudnivalóit.

Schwerin Észak-Németországban található, a Vár-tó kastélyszigetén emelkedik a középkori alapokon nyugvó, egykoron Mecklenburg hercegeinek szállásaként működő épület, melyet Georg Adolph Demmler tervezett át romantikus stílusban 1843-1857 között. Feltárulásának pillanatában a látogatót valósággal letaglózó kastély szolgált már kulisszaként is Mozart Varázsfuvolájának előadásához, ami megint csak azt bizonyítja, hogy nem csak nappali, hanem éjszakai látványa is egyedülálló.

A bajorországi Neuschwanstein neve örökre összeforrt II. Lajos bajor királlyal (uralk. 1864-1886), aki alkotó hevületében és az egyre jobban elhatalmasodó elmebajjal küzdve több várkastélyt is emeltetett uralkodása során. Ez a középkori módon sziklacsúcsra emeltetett kastély zenerajongásának is emlékművet állít, mivel sikerült az egyes termeket egy-egy Wagner-opera szellemében megalkotni. A várkastély egy igazi stíluskavalkád, melynek külső színvilága még igazán visszafogottnak tekinthető, azonban egyéni formavilága Walt Disney-t is megihlette, emiatt tűnik fel a jól ismert sziluett a Disney-rajzfilmek főcímében. A kastély belseje viszont jóval eklektikusabb a fent említett koncepció megvalósítása miatt.

Darmstadt a németországi szecesszió, azaz Jugendstil egyik központja. Joseph Maria Olbrich, aki Otto Wagner mellett a bécsi szecesszióból is kivette a részét, hiszen ő tervezte a Szecesszió Házát, ide vonult vissza művész barátaival, hogy Wagner szellemiségét egy kicsit másképpen követve, de szintén „összművészetet” hozzanak létre. Modern szellemiségű lakóházaikban a belsőépítészettől a festett üvegablakokon át egészen az evőeszközökig mindent megalkottak a legapróbb részletekig, ahogy ez a századforduló leggondosabb építészeihez, iparművészeihez illik. Darmstadt Mathildenhöhe nevű művésztelepén átfogó képet kapunk célkitűzéseikről és azok sikeres megvalósításáról, a gazdag anyagot felvonultató múzeum szép emléket állít úttörő törekvéseiknek.

A szerző legújabb cikkei:
Műemléki mustra 2016 – 2. rész
Műemléki mustra 2016 – 1. rész
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 10.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 6.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 4.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 3.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 2.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 1.Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 88 (44 szavazatból)