épületek AT&T Daily Dot Makovecz Imre Paks torony

Miért van Makovecz paksi temploma a világ legijesztőbb épületeinek listáján?


sebesp | 2016.07.12
A The Daily Dot összeállított egy listát a világ – szerintük – legijesztőbb épületeiről, olvasóikat meg is szavaztatják a kérdésről. Már csak azt kell eldönteni, akarunk-e kétes dicsőséget szerezni a magyar "versenyzőnek".

A The Daily Dot úgy gondolta, hogy érdekes lehet, de legalábbis növelné az olvasottságot, ha összegyűjtenék azokat az építészeti alkotásokat, melyek nem a szépségükkel vagy kreatív megoldásaikkal tűnnek ki a többi közül, hanem azért, mert ijesztőek, kellemetlenek vagy félelmetesek.

Jelenleg a Maunsell-féle tengeri erődrendszer vezeti a listát. A mára erősen amortizálódott tengeri erődrendszer a második világháborúban védelmi célokra épült az angol partoktól néhány száz méterre.

Az Észak-Koreában épült rakéta hotelt, a Rjugjongot egy időben kiretusálták a phenjani fotókról is, mert évtizedekig félkészen állt. Azóta befejezték, de az jut róla eszünkbe, hogy a "Nagy Testvér" mindent lát.

Előkelő helyen van a listán az AT&T torony New York közepén, a híres Brooklyn hítól néhány száz méterre felépített 170 méter magas, ablaktalan falansztertornya (amely nem azonos a Philip Johnson és John Burgee által tervezett AT&T székházzal, ami a legfontosabbak között számontartott posztmodern kordokumentáló alkotás –  a szerk). A betonsilóhoz hasonló tornyot éppen "humanizálják", a betonhomlokzatot üvegfalra cserélik.

A lista elején sorakozik még a clermonti fekete katerdrális, mely mintha egyenesen a World of Warcraftból került volna elő, ezt Rómából Moussolini fasiszta pártszékházának homlokzata és a dél-tiroli Margreid tűzoltóállomása követi.

A Makovecz Imre által tervezett paksi Szentlélek templom is felkerült a listára, bár számunkra nem igazán egyértelmű, mitől látják mások olyan rémisztőnek ezt az építményt, hogy Drakula gróf nyári lakjának nevezzék.

Forrás: HVG.hu 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások