hír Brazília Olimpia Rio

Megnyílt az Olimpiai Falu Rióban – egyesek szerint életveszélyes


sebesp | 2016.07.25
Hivatalosan is megnyílt a Rio de Janeiró-i olimpiai falu vasárnap, az ötkarikás játékok nyitóünnepsége előtt 12 nappal.

Az első sportolói küldöttségek már szombaton megérkeztek, és kihelyezték zászlóikat az épületük oldalára. Vasárnap már szlovén, dán, kanadai, brit, portugál, finn, svéd és kínai lobogót is lehetett látni. A magyar "derékhad" szombaton indul el Brazíliába. Az olimpiai faluban körülbelül 10 500 sportoló és 7000 fős személyzet tartózkodik majd.

A 31 épületből álló komplexumban tenisz- és futballpályák, medencék, szökőkutak is vannak, továbbá rengeteg zöldterület. Az étkezőhelyiség akkora, hogy három labdarúgópálya is elférne benne, itt a tervek szerint naponta 70 ezer adag ételt szolgálnak fel. A rengeteg piszkos tányér közül egyet sem kell majd elmosogatni, ugyanis kukoricából és cukornádból készültek, vagyis lebomlanak. Több mint tízezer szoba, tizennyolcezer ágy, hét mosoda, egy klinika és egy nagy tornaterem is található a létesítmény területén.

A milliárdos ingatlanfejlesztő, Carlos Carvalho vállalkozott arra, hogy az olimpia után értékesítse az apartmanokat. A cége nem hajlandó elárulni, eddig mennyi talált gazdára, de a brazil sajtó értesülései szerint a 3604 lakásnak még csak 6-10 százalékát adták el. Carvalho korábban azt mondta, az egész beruházás 1,5 milliárd dollárba kerül, amely tartalmazza a földvásárlás, az építkezés és egyéb fejlesztések költségeit is – adta hírül az MTI.

A kivitelezés minőségével azonban komoly problémák vannak, a villanyvezetékek több helyen kilógnak a falból, a vízvezetékek szivárognak, a vécék pedig eldugulnak.

"Több mint ezer embert mozgósítottak az utolsó pillanatban, hogy megoldják a problémákat, ez azonban nem sikerült" – jelentette ki Kitty Chiller, hozzátéve, hogy a következő három napban érkező sportolóikat másutt helyezik el.

A The Sydney Morning Herald című ausztrál lap lakhatatlan szobákról számolt be. Az ország küldöttsége csütörtökön kezdte volna meg a beköltözést, de egyelőre közeli szállodákban bérelnek szobákat.

A Folha de Sao Paulo című brazil napilap értesülése szerint az amerikai, olasz és holland delegációk saját zsebből fizették ki a szálláshelyük lakhatóvá tételét.

Az apartmanok spártaian egyszerű berendezését már korábban is szóvá tették a sajtóorgánumok, például hogy több szobában is csak műanyag szekrények vannak.

Forrás: Inforádió.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások