Rajki Diána | 2016. augusztus 19.
     
Új építésű épületeknél, illetve meglévő épületek homlokzati hőszigetelése és felújítása során, az energetikai kérdések mellett sok szó esik a tűzvédelmi szempontokról is.

Tűz esetén a homlokzatburkolati rendszerek máshogy viselkedhetnek, mint a rendszert alkotó alapanyagok önmagukban, emellett a rendszerekkel szemben támasztott követelmények más paraméterek vizsgálatát is szükségessé teszi.

Önmagában nem elég azt állítanunk, hogy a rendszer egyes elemei, így az EQUITONE szálcement lapok éghetőségi kategóriája „A- nem éghető” osztályba tartoznak. A vizsgálat során kiderül az is, hogy a rendszer hogyan viselkedik tartós tűz és igen magas hőmérséklet (cca 900 °C) hatására.

A jelenleg érvényben lévő 54/2014. (XII.5.) BM rendelet – az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról – rendelkezései 26. § (3) bekezdés a,b,c pontja foglalkozik az egyes homlokzati térelhatároló falainak tűzterjedési határértékei és az épület maximális szintszáma közti összefüggésről. Ennek megfelelően már 4 szintes (vagy magasabb) épület esetén is, csak azok a minősített légréses homlokzatburkolati rendszerek alkalmazhatóak a homlokzaton, melyek az MSZ 14800-6:2009 szabvány szerinti homlokzati tűzterjedési határérték vizsgálat során Th> 45 perces minősítést kaptak. Ezen vizsgálatok egyben minősítik a burkolati anyagot, az alszerkezetet, a hőszigetelést és végül, de nem utolsó sorban a burkolati anyagok rögzítését.

A lapokat, s így a rendszert is egy korábbi vizsgálat során már minősíttettük látszó mechanikai, pontosabban rendszerszegecses rögzítéssel.
Tervezők részéről egyre gyakrabban találkoztunk az igénnyel, hogy a lapokat nem látszó rögzítéssel szerették volna a homlokzaton látni. Erre az EQUITONE lapok két lehetséges megoldást nyújtanak: ragasztott rögzítés borda vázon, illetve rejtett mechanikai, hátfuratos úgynevezett Tergo rögzítési rendszert.
Korábban már kommunikált újdonság volt, hogy Tectiva és Linea lapjaink már 8 mm-es vastagságban is alkalmasak a Fischer AG.-vel közösen minősített rendszerekkel, hátfuratos mechanikai rögzítésre.
Párhuzamosan, az egyik legismertebb építéskémiai céggel, a svájci székhelyű SIKA AG. -val szintén közösen minősítettük a SIKA TackPanel 50-es szilikonbázisú ragasztórendszert EQUITONE lapjainkkal.

A mechanikai-, tartóssági vizsgálatok mellett, természetesen nem maradhatott el a hazai homlokzati MSZ 14800-6:2009 szabvány szerinti tűzterjedési vizsgálat sem az ÉMI szentendrei központjában.

Ennek eredményeképpen örömmel jelenthetjük be, hogy EQUITONE® szálcement homlokzatburkolati lapjainkat – a korábbi szegecses látszó rögzítéseink mellett –, az MSZ 14800-6:2009 szabvány szerint Tergo Plus® (FISCHER®) rejtett mechanikai rögzítéssel, illetve SIKA® TackPanel 50 ragasztással is bevizsgáltattuk alumínium alszerkezeten, és mind a lapok mind a kiegészítő rögzítő elemek kiválóan vizsgáztak!

Az EQUITONE® homlokzatburkolati lapjainkkal készült homlokzatburkolati rendszerek, szálcement burkolatok körében egyedülállóan, az összes lehetséges rögzítési móddal megkapta a Th> 45 perces minősítést, ezzel szélesre tárva az építészek lehetőségét a homlokzati megjelenés tervezése során.

- EQUITONE® szálcement lapok + UNI-Rivet® rendszerszegecs Th> 45perc (0,75 h)

- EQUITONE® szálcement lapok + Tergo Plus® (FISCHER®) Th> 45perc (0,75 h)

- EQUITONE® szálcement lapok + SIKA® ragasztás Th> 45perc (0,75 h)

Anyagminta rendelés, illetve további műszaki információ: www.equitone.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKROKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (1 szavazatból)