Rajki Diána | 2016.08.19
Új építésű épületeknél, illetve meglévő épületek homlokzati hőszigetelése és felújítása során, az energetikai kérdések mellett sok szó esik a tűzvédelmi szempontokról is.

Tűz esetén a homlokzatburkolati rendszerek máshogy viselkedhetnek, mint a rendszert alkotó alapanyagok önmagukban, emellett a rendszerekkel szemben támasztott követelmények más paraméterek vizsgálatát is szükségessé teszi.

Önmagában nem elég azt állítanunk, hogy a rendszer egyes elemei, így az EQUITONE szálcement lapok éghetőségi kategóriája „A- nem éghető” osztályba tartoznak. A vizsgálat során kiderül az is, hogy a rendszer hogyan viselkedik tartós tűz és igen magas hőmérséklet (cca 900 °C) hatására.

A jelenleg érvényben lévő 54/2014. (XII.5.) BM rendelet – az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról – rendelkezései 26. § (3) bekezdés a,b,c pontja foglalkozik az egyes homlokzati térelhatároló falainak tűzterjedési határértékei és az épület maximális szintszáma közti összefüggésről. Ennek megfelelően már 4 szintes (vagy magasabb) épület esetén is, csak azok a minősített légréses homlokzatburkolati rendszerek alkalmazhatóak a homlokzaton, melyek az MSZ 14800-6:2009 szabvány szerinti homlokzati tűzterjedési határérték vizsgálat során Th> 45 perces minősítést kaptak. Ezen vizsgálatok egyben minősítik a burkolati anyagot, az alszerkezetet, a hőszigetelést és végül, de nem utolsó sorban a burkolati anyagok rögzítését.

A lapokat, s így a rendszert is egy korábbi vizsgálat során már minősíttettük látszó mechanikai, pontosabban rendszerszegecses rögzítéssel.
Tervezők részéről egyre gyakrabban találkoztunk az igénnyel, hogy a lapokat nem látszó rögzítéssel szerették volna a homlokzaton látni. Erre az EQUITONE lapok két lehetséges megoldást nyújtanak: ragasztott rögzítés borda vázon, illetve rejtett mechanikai, hátfuratos úgynevezett Tergo rögzítési rendszert.
Korábban már kommunikált újdonság volt, hogy Tectiva és Linea lapjaink már 8 mm-es vastagságban is alkalmasak a Fischer AG.-vel közösen minősített rendszerekkel, hátfuratos mechanikai rögzítésre.
Párhuzamosan, az egyik legismertebb építéskémiai céggel, a svájci székhelyű SIKA AG. -val szintén közösen minősítettük a SIKA TackPanel 50-es szilikonbázisú ragasztórendszert EQUITONE lapjainkkal.

A mechanikai-, tartóssági vizsgálatok mellett, természetesen nem maradhatott el a hazai homlokzati MSZ 14800-6:2009 szabvány szerinti tűzterjedési vizsgálat sem az ÉMI szentendrei központjában.

Ennek eredményeképpen örömmel jelenthetjük be, hogy EQUITONE® szálcement homlokzatburkolati lapjainkat – a korábbi szegecses látszó rögzítéseink mellett –, az MSZ 14800-6:2009 szabvány szerint Tergo Plus® (FISCHER®) rejtett mechanikai rögzítéssel, illetve SIKA® TackPanel 50 ragasztással is bevizsgáltattuk alumínium alszerkezeten, és mind a lapok mind a kiegészítő rögzítő elemek kiválóan vizsgáztak!

Az EQUITONE® homlokzatburkolati lapjainkkal készült homlokzatburkolati rendszerek, szálcement burkolatok körében egyedülállóan, az összes lehetséges rögzítési móddal megkapta a Th> 45 perces minősítést, ezzel szélesre tárva az építészek lehetőségét a homlokzati megjelenés tervezése során.

- EQUITONE® szálcement lapok + UNI-Rivet® rendszerszegecs Th> 45perc (0,75 h)

- EQUITONE® szálcement lapok + Tergo Plus® (FISCHER®) Th> 45perc (0,75 h)

- EQUITONE® szálcement lapok + SIKA® ragasztás Th> 45perc (0,75 h)

Anyagminta rendelés, illetve további műszaki információ: www.equitone.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások