hír cikk Dubaj építészet luxus operház zaha hadid

Hamarosan igazán trendi operaház nyílik Dubajban


donkanyar | 2016.08.24
Szeptemberbe nyílik meg Dubaj granndiózus, s igazán trendi operakomplexuma, amelynek színpadát a nemrég Budapesten is koncertező Plácido Domingo avatja fel.

Az új épület egy tradicionális halászhajó formáját ölti majd, ezzel is szimbolizálva Dubai és a tenger kapcsolatát, valamit a közösség halászati hagyományait. – írja az arttour.ru portál.

Az operaház ablakaiból Dubai méltán híres felhőkarcolóira nyílik kilátás, de az odalátogatók szeme elé tárul majd a híres táncoló szökőkút is. A koncertterem kétezer ember befogadására képes, a színpad pedig pillanatok alatt átalakítható, ha színházi, zenés színházi előadásokra kerül majd sor.

Az operaprodukciók, klasszikus hangversenyek, balettelőadások és jazzestek mellett tartanak majd rock- és popzenei koncerteket, de filmvetítéseket és prózai színházi előadásokat is. A koncertkomplexum alkalmas lesz akár ezer fős fogadások és konferenciák megtartására is.

A most átadásra váró operaház első verziót egyébként Zaha Hadid tervezte még 2008-ban. Ez egy 2500 férőhelyes csarnok lett volna, mit a szélfútta, lágyan íves homokdűnék ihlettek. Ennek kivitelezése során azonban az épület összedőlt, így a most befejeződő projektet már az Emaar felügyeli. Az eredeti tervek ennek ellenére mégis lenyűgözőek, bár a sikertelen tervek is hozzátartoznak az építész pályafutásához – olvasható a lauren.blog.hu-n.

Forrás: www.arttour.ru

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások