családi házak Alpok regionalizmus Studioartec vidék villa

Vidéki villa az olasz Alpokban

Kis építészek a nagyvilágból #1


Katona Vilmos | 2016.08.30
Bruno Tonelli és fiatal építészekből álló csapata egy félreeső alpesi településen, Monticelli Brusatiban tartja fenn irodáját. Főként a környéken és Bresciában kapnak megbízásokat, melyek között kisebb rezidenciák és szakrális építmények is sorakoznak. Hitvallásuk a hely tisztelete és a modern elegancia egysége.

A tervezőktől

„Szeretünk úgy tekinteni erre a házra, mint egy 1950/1960-as évekbeli kaliforniai tanulmányház helyi olasz átiratára. A szerkezetét természetesen átterveztük, hogy az itteni klímához és tájképi adottságokhoz alkalmazkodjon, de szellemisége ugyanazt az egyszerű, a hely vonatkozásában magabiztos hozzáállást tükrözi, mint a nagy építészgeneráció méltán világhírű épületei.”

A Villa I alakját belülről formáló összetett terek csak a lakók közvetlen igényeit szolgálják, nem törekedve különösebb művészi vagy építészeti nyelv megteremtésére. A nappali nagy piramis alakú tető-felülvilágítója, a faárnyékolóval fedett íves terasz és a déli külső udvar szintén ívelő kőfala kiegészítik a fő tömeget. A téralkotó-művészet légkörét megteremtő épület szinte összeolvad a tájjal, ugyanakkor saját identitást ad térsora minden elemének, melyek egyetlen igazi maximája a jó életminőség.          

 

Helyszín: Monticelli Brusati, Brescia, Olaszország
Építészet: Studioartec
Tervezők: Bruno Tonelli, Marcello Peli, Giovanni Mosca, Massimiliano Gorlani
Fotók: Bruno Tonelli

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások