épületek Kína Múzeum Next Rózsa

A világ első rózsamúzeuma nyílt Dél-Kínában

Tervező: a NEXT holland-kínai Architects


Java | 2016.09.12
2016. május 23-án nyílt meg a nagyközönség számára ez a különleges rendeltetésű múzeum, s nem véletlenül ugyanezen a napon alakult meg a Rózsák Világszövetsége Társasága is (WFRS). A múzeum architektúrájában reprezentálja nemcsak a kínai építészeti hagyományokat, hanem a 21. századi modernizmust is.

A rózsa és virágkertészet mélyen gyökerezik a kínai kultúrában, s visszanyúlik egész a 11. századig. A múzeumot Pekingtől délre egy a 100 hektáros park öleli körbe, ahol több mint 2.000 fajta rózsa kerül bemutatásra. (www.rosebeijing2016.org).
A NEXT Architects holland-kínai tervezői 2014-ben nyerték meg azt a nemzetközi tervpályázatot, amely egy nagyszabású, speciális funkciójú 17.000 négyzetméteres új múzeum épületet és egy 20.000 négyzetméteres kongresszusi épületet foglal magában a 100 hektáros parkban. A nyertes tervükben a rózsamúzeum épületében nemcsak az egykori kínai nyitott udvarházak hagyományai fedezhetők fel, hanem a mai építészet gesztusai is. A leglátványosabb eleme a külső lágy nemesacél homlokzata, mely 300 m hosszan, 17 méter magasan veszi körül az épületet. A lágy vonalú palást perforációja látványosan rózsa alakú mintázatok sorát mutatja. A motívumok a nap állása szerint különböző módon engedik be a fényt, így izgalmas fény-árnyék játékot láthatnak az ide látogató vendégek. Ez a négy nyitott tér csatlakozik a központi épületmaghoz, mely teljesen zárt, ablakai nincsenek, de üvegfelületei lazítják a tömb zártságát.

A WFRS a világ különböző részeiről származó, 41 tagországgal rendelkezik jelenleg, mely szám a jövőben tovább növekszik.


Megbízó: Peking Tianheng épitkezési Tanácsadó Zrt
Építészek: NEXT Architects Kína
Munkatársak: John van de Water, Jiang Xiaofei, Wang Yan, Shen Yaosen, Jiang Lai, Gao Shuang, Wang Xiao

Forrás: www.detail.de
www.nextarchitects.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások