sebesp | 2016.09.13
New Yorkban elkészült a BIG különleges magasháza: a felhőkarcolók erdejébe ékelődött piramis méretéből adódóan elveszik a felhőkarcolók erdejében, a Hudson folyó partján álló építmény mégis ikonikus jelentőségű városképi elemmé vált.

A Hudson partja Manhattan középső részén nem éppen a legfelkapottabb helynek számít New Yorkban, mivel forgalmas út választja el a parthoz legközelebb eső házsort a széles víztükörtől.

De a Bjarke Ingels Group (BIG) tervei alapján most elkészült Courtscraper – hivatalos nevén VIA 57 West – merőben új színfolt a folyóparti házak sorában, és azt jelzi, hogy a huszadik század vége óta egyre erősödő, a vízfelület közelségét kereső lakóház építési trend a korábban elfelejtett területeknek is új lendületet ad. A 32 emeletes épület különlegessége, hogy a megszokott manhattani magasházakkal ellentétben nem hasábszerű zárt kubus, hanem gúla forma, közepén belső udvarral.

A trükkös, parametrikus elven felépített geometria eredményeként az épületben lévő 709 lakás túlnyomó többsége kilátást élvez a közeli folyóra, de ha nem, legalább a városi oázist jelentő belső udvarra. A kilátás felé forgatott emeletmagas ablakok tovább növelik a lakók látványélményét. A szokatlan geometriai alakzat számos nézőpontról eredményez furcsa, néha alig értelmezhető látványt. Az egyébként szabályos, szögletes kiugrók alkotta felület bizonyos szögből ívesnek tetszik, a csúcsos forma miatt pedig közelről nehezen meghatározható az épület magassága. A leginkább bizarr látvány a bemetszett belső udvar és a ferde homlokzatfelületek találkozása, olyan, mintha fotómontázst látnánk a valós formák helyett.

A 90 ezer négyzetméteres épület 2010-ben kapta meg az építési engedélyt. Lakásokon kívül filmvetítő terem, uszoda, kosárlabdapálya szolgálja a lakók kényelmét.

Képek: 1-9 SP, 10-11 Iwan Baan

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások