Java | 2016.09.16
Átadták a CEU két új, világszínvonalú egyetemi épületét szeptember 15-én Budapest belvárosában. A kampusz energiafogyasztása az egyetem szerint évi mintegy egymillió eurós (310 millió forint) megtakarítást jelenthet. Ez részben az energiahatékony berendezéseknek, az épületgépészeti megoldásoknak, valamint a tetőkertnek köszönhető.

A tradicionális magyar stíluselemeket az ultramodern, energiahatékony megoldásokkal ötvöző két új épület a CEU a világörökség részét képező Nádor utcai korábbi kampuszához csatlakozik. A terveket Sheila O'Donnel és John Tuomey, valamint magyarországi partnere, az M-Tempannon készítette, a kivitelező a Market-Strabag konzorcium volt.

Hidasnémeti Máté, a M-Teampannon munkatársa a sajtótájékoztatón kiemelten szólt a Nádor utca 15. szám alatt található épület új, ikonikus homlokzatáról. Szerinte a több mint száz országból hallgatókat fogadó intézmény értékeit ez az új dizájn jelentősen növeli. A nyilvános épületben konferenciatermek, egy új, négyszáz személyes auditórium és egy öt szintet elfoglaló könyvtár is helyet kapott. A Nádor utca 13. szám alatti, teljesen megújult épületben az oktatási funkciók kerültek előtérbe, minden szinten tanulósarkokat alakítottak ki, a központi belső udvart pedig hatalmas, üvegezett tetővel fedték be. Az épületek akusztikájának meghatározásakor arra figyeltek, hogy a folyosókon és a nyitott terekben tompítsák a zajt, az előadókban és a tantermekben pedig javítsák a hangminőséget. A tantermeket és a tárgyalókat a legfejlettebb multimédiás technológiával, egyebek mellett okostáblákkal és képernyőkkel szerelték fel.

A CEU megújuló kampuszának terve Közép-Kelet-Európában elsőként nagyon jó minősítést kapott az angol Építéstudományi Intézet (BRE) fenntartható épületeket vizsgáló világelső értékelési rendszerében (BREEAM).

"A fejlesztés eredményeként ez lett a legkörnyezettudatosabb egyetemi kampusz a kontinentális Európában. Minderre méltán lehet büszke Budapest is" hangsúlyozta Michael Ignatieff, az egyetem rektor-elnöke, aki hozzáfűzte: a fejlesztés megmutatja a CEU elkötelezettségét a főváros és Magyarország iránt.

Baross Pál, a CEU kampusz újjáépítési projektjének igazgatója elmondta, a beruházás bizonyítja, hogy egyrészt lehetséges egy negyvenezer négyzetméteres ingatlanfejlesztés a belvárosban, másrészt, hogy a környezetbarát építkezés nem pénz, hanem szándék kérdése. A projekt bekerülési költsége mintegy 20 millió euró (6,2 milliárd forint) volt.

A két épület átadása a CEU háromlépcsős kampuszfejlesztési projektjének első állomása. A második szakaszban új épületet emelnek az Október 6. utca 12. szám alatti területre, felújítják a Nádor utca 9. szám alatti Toronyépületet (Faculty Tower), és egy új szárny is készül a két épület összekapcsolására. A projekt utolsó, 2019-2020-ra tervezett szakaszában felújítják a CEU Nádor utca 11. szám alatti, valamint kisebb mértékben a 9. szám alatti műemléképületet is. A projekt összköltségét 34 millió euróra (10,5 milliárd forintra) becsülik.


Forrás: CEU
Korábbi cikk a témában.

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások