hír épületek tervek Türkmenisztán sportcsarnok stadion Baumetall

Magyarok építették a menő türkmenisztáni sólyomrepteret


Java | 2016. szeptember 26.
     
A türkmén fővárosban, Aşgabatban hétvégén avatták fel a 2,3 milliárd dollárból épített grandiózus, sólyom alakú repteret. Kiderült, hogy egy magyar cégnek, a Baumetall Design Kft-nek igen jelentős szerep jutott a jelképes és a maga nemében rendkívül látványos projekt megvalósításában.

A Szovjetunió széthullását követően, 1991-ben függetlenné vált Türkmenisztán lakói hamarosan rájöttek, hogy korai volt az öröm, s országuk továbbra sem fejlődik az elvártak szerint. Akkoriban a Türkmén Kommunista Párt utolsó főtitkára, Szaparmurat Nijazov ragadta magához a hatalmat, aki 2006-ban bekövetkezett haláláig masszív személyi kultuszt és diktatúrát alakított ki: várost, repülőteret, meteoritot neveztek el róla, saját magáról, illetve családtagjairól készült szobrok árasztották el az egész országot. Halálát követően végül Nijazov helyettese, Gurbanguly Berdimuhamedov került a vezetői pozícióba. Ő ugyan próbált megszabadulni elődje individualista örökségétől, de a földgázexportból szerzett óriási profit bölcsebb felhasználása még várat magára.

A solymászat hagyománya nagy múltra tekint vissza ebben az ázsiai országban, ez indokolta a reptér formaválasztását is. A magyarok igen jelentős szerepet vállaltak a projekt megvalósításában: egy magyar cég építészei tervezték az épület tető- és homlokzatburkolatát, de felelősséget vállaltak a reptér teljes külső megjelenésért is. A fehérben pompázó hatalmas madár valóban lenyűgöző látványt nyújt, amiből a látszat ellenére nem csak egy van, hanem rögtön kettő. A most mindenhol mutogatott sólymos főterminál mellett ugyanis épült egy másik is, egy kisebb "madárral". Ez az elnök saját VIP-terminálja – nyilatkozta a magyar cég vezetője, Barta Levente.

A terminálba lépve elegáns, nagyvonalú és levegős, de visszafogott színvilágú belső térrel találkozhatunk a legmodernebb beléptető rendszerrel ellátva, továbbá a keleti kultúra motívumvilága is szórványosan feltűnik a falakon. Toldy Gábor, a cég műszaki igazgatója egy gigantikus méretű "kirakósjáték" megtervezéséhez és összerakásához hasonlította a reptérépület tetejének befedését, ugyanis az íveltség miatt összesen 15 ezer egyedi méretű és geometriájú panelt terveztek be a szerkezetbe. Az elemeket német vállalatok gyártották magyarok vezetésével, a türkmén kapcsolat pedig egy német partnercégen keresztül jött létre.

A terminál kapacitása százszorosa a korábbi repülőtérnek. Ezt a túlméretezést részben az indokolja, hogy 2017-ben itt kerül sor az Ázsiai Játékok eseményeire (AIMAG). Ugyanakkor hosszú távú cél, hogy a turizmust megerősítik, aminek részeként szeretnék tranzitállomássá tenni Aşgabatot Kína felé. A helyszín múlt heti átadási ünnepségén a magyar csapat is részt vett több mint 44 000 ember előtt, ahol 44 projektorral egy körülbelül 1 órás táncprodukcióval összekötött látványos animációs vetítés zajlott.

Szemben Rióval, itt már most 95 százalékban készen állnak az épületek az egy év múlva esedékes Ázsiai Játékokra. A magyar cég közben részt vesz az olimpiai stadion munkálataiban is, ott az aréna tetejére kerülő lószobor építésén dolgoznak éppen.

Forrás: 24.hu / Index.hu

A szerző legújabb cikkei:
5000 ember élelemzését látja el a svéd Plantagon vertikális farm + videó
Új fényben tündököl a Szent Jobb-kápolna a Bazilikában
Átadták a Fejér Megyei Kormányhivatal új székházát Dunaújvárosban
Új funkciókkal gazdagodik a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium
A jövő városnegyedét építi Torontóban a Google
"Vízszintes felhőkarcoló" Kínában: lenyűgöző mérnöki bravúr
Az Év Irodája 2018 verseny győztesei
Két hazai stadion is a 2018-as Év Stadionja versenyben + videó
Visszakerült méltó helyére a különleges mozaikfríz
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül ZalaegerszegenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (6 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások