épületek Amszterdam Edge irodaház

Az amszterdami Edge irodaház a világ legokosabb és legzöldebb irodaháza


Java | 2016.09.28
Az Amszterdamban működő Deloitte központot nyilvánították a világ legfenntarthatóbb irodaépületének, amely a BREEAM minősítő rendszernél a toronymagasan kiemelkedő 98,4%-ot érte el. Az épület belső tereit természetes fény fürdeti, átláthatók, levegősek, az itt alkalmazott smart megoldások maximálisan elősegítik a dolgozók munkahatékonyságát.

A 2015-ben átadott épület hatalmas üvegfalai között minden átlátható, a 40 ezer m2-es épület összterületének negyedén találkahelyek, tárgyalók és egyéb közösségi helyszínek találhatók. Összesen 1000 munkaállomás jut a 2500 alkalmazottra.

Peter Bommel, a Deloitte Netherlands ügyvezetője szerint: „nemcsak egy fenntartható épületet működtetnek, hanem egy valóban innovatív és inspiráló munkahelyet sikerült megvalósítani. Bár sok üres iroda van Hollandiában, mégis új épületben gondolkodtak, hiszen a régi épületek kevésbé energiahatékonyak és a jövő irodakultúráját sem lehet tökéletesen beilleszteni a régi falak közé. Ezért a Deloitte az OVG Real Estate ingatlanfejlesztő céget kérte fel, hogy váltsa valóra a víziójukat.”

Az épület több elektromos energiát termel, mint amennyit fogyaszt: A homlokzatok pozícióját tudatosan úgy tervezték, hogy a napenergiát maximálisabban ki tudják használni. Ez a kiemelkedő teljesítmény másrészt a napelemeknek és a földalatti termikus energiatárolóknak is köszönhető. Az innovatív világítópanelek 28 ezer szenzort tartalmaznak, amelyek érzékelik a mozgást, a fényt, a hőmérsékletet, a páratartalmat és a szén-dioxid szintet. A szenzorok a facility menedzserek számára értékes adatokat szolgáltatnak, hogy az épület egyes területeit mikor és hogyan használják. Például olyan infót is kapnak, hogy ha egy adott helyiségcsoportot aznap éppen nem használják, akkor ott nem szükséges takarítani. Hosszú távon pedig a nem használt szobákat akár be is zárhatják az energiatakarékosság érdekében. Az esővizet összegyűjtik a tetőről és az erkélyekről, és a kertek öntözésére, valamint a vécék öblítésére hasznosítják. A 15 emeletnyi magasságú átrium az épület természetes gravitációs központja, hiszen az emeletek között található panelek segítségével a természetes ventilláció is érvényesül, így az elhasznált levegőt kiengedik, és helyére mindig friss oxigén érkezik. Az üvegfelületek elárasztják a belső tereket napfénnyel, miközben hangszigetelőként a közeli autópálya és a gyorsvasút zaját kiszűrik.

A személyre szabott szolgáltatások között szerepel néhány szoftver és mobilapplikáció is. Az egyik segítségével például a kávégép felismeri, ha felé közeledünk, és már előre felkínálja a szokott terméket. Az app mindennap jelzi azt a munkaállomást is, amelynek a felhasználók között sikere van. Nincs determinált munkahely. A dolgozók többféle munkahelytípus közül választhatnak, hiszen van ülő vagy álló munkaállomás, tárgyaló vagy erkélyen található munkaállomás és fókuszszoba is. A tárgyalás pontos helyének megadásával az app javaslatot tesz az optimális útvonalra is.

A központban 500 kerékpár számára alakítottak ki parkolót. Ha valaki mégis autóval érkezik, akkor az autóját azonosítja a rendszer, megmutatja a szabad parkolókat, és az érkezés-távozás idején LED-világítást is biztosít.

Bár tele van az épület okos megoldással, a személyes adatokhoz, mindennapos szokásokhoz, a dolgozók hollétéről, találkozásairól szóló infókhoz nem férhetnek hozzá a menedzserek, mert ezek adatvédelmi törvény által védett személyi adatnak számítanak.

A hatalmas üvegfalak új követelményeket szabtak a menekülési útvonalak jelzéseinek kialakításában is. A jelzéseknek nappal is jól láthatóknak kell lenni, hogy vészhelyzet esetén a menekülők könnyen követhessék az előírt útvonalat. Az ABB Guideway megoldását alkalmazó vészvilágítási rendszer követendő modellként áll a szakemberek előtt. A zöld színű piktogramtáblák energiafogyasztása a LED-világításnak köszönhetően 57%-kal kevesebb, mint a hagyományos fénycsöveké. A 100 ezer üzemórás élettartamának köszönhetően tízszer ritkábban kell fényforrást cserélni egy 12 éves periódus során.


Forrás: Realista.hu
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások