hír épületek

Kísérleti energiadesign épület készült el Pakson


Csépé | 2016.10.01
A Kozmann György nevével fémjelzett paksi Aktív Energia Egyesület új, Forráspont Energiaház névre hallgató bemutatóépülete több szempontból is úttörő vállalkozás. Az építész a mindig kísérletezőkedvű építész-kutató, ifj. dr. Kistelegdi István.

Az épület alapelve az "adaptív alkalmazkodás": a ház évszakonként más és más diszpozíciójú. Télen a vályogház iroda-mellékhelyiség magot hőszigetelő köpeny véd, amit nyáron a ház melletti üvegezett télikertre lehet áttolni hatalmas sínen. Átmeneti időszakokban a keretet továbbgördítve, a télikertről is letolva fedett-nyitott teraszt kapunk. A ház egyben elektromosautó-töltő pont, és bemutat több technológiát a helyi érdeklődőknek, iskoláscsoportoknak - több helyen látni a csöveket, "látványgépészet" mutatja be a talajszondákat, előmelegített hőbevezetést, hőszivattyút.
Az épület passzív vagy aktívház szinteknek is megfeleltethető, mint a 3. "'Energiadesign" épület, számos modellezés, szélcsatornavizsgálat előzte meg az építést.
A helyszínen rákérdeztünk Baranyai Bálint társtervezőnél: a vályogházra nemcsak rátolják télen a hőszigetelő épületburkot, hanem körben a rést is lezárják – hiszen enélkül a légrést a külső levegő öblítené át.
Mindenképp érdekes kísérlet, érdeklődéssel várjuk a teszteredményeket.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások