hír épületek bevásárlóközpont Budapest Zoboki-Demeter

Új bevásárlóközpont épül Budapesten: Nesze neked plázastop?


sebesp | 2016.10.04
A Futureal csoport hivatalosan is bejelentette, hogy elkezdik az újbudai Etele Plaza kivitelezését. Ezzel a 2013-ban átadott Árkád2 után újabb bevásárlóközpont épül Magyarországon. Az átadás tervezett ideje 2019 vége.

A csaknem 200 méter hosszú, 52.800 négyzetméter hasznos területű, több emeletes épületben mintegy 160 üzlet kaphat helyet 3 szinten. A bevásárlóközpontban a boltok mellett multiplex mozi, ételudvar, tetőterasz és kalandpark is üzemel majd. A cégcsoport természetesen még tárgyal a leendő bérlőkkel, bár valószínűleg több mágnesbérlővel megállapodott már, vagy közel lehetnek a megegyezéshez, hiszen a bejelentett projekt ezt feltételezi.

A bevásárlóközpont a kelenföldi intermodális központ mellett épül, ahol az agglomerációból autóval vagy vonattal érkezők letehetik autóikat az új P+R parkolóban, és helyi tömegközlekedési eszközzel – villamos, metró vagy busz – folytathatják útjukat a belváros felé. Az autópálya közeli elhelyezkedés miatt egy 2400 jármű befogadására alkalmas P+R parkolót is építenek. A tervek szerint napi 40 ezer vásárlót várnak majd a 2019-es nyitás után.

A plázastop néven elhíresült szabályozás miatt a 2013-ban épült Árkád 2 volt az utolsó átadott bevásárlóközpont a fővárosban. Az Eteli téri beruházással párhuzamosan emlegetik a Mundót Zuglóban és az Aquincum Központot Óbudán. Most a Futureal végül belefogott a projektbe.

A Futureal egyébként régóta dédelgeti iroda gigaprojektjét is Kelenföldön, a Budapest One névre hallgató, összesen 70 ezer négyzetméternyi munkateret tartalmazó irodapark építése még egyelőre nem kezdődött el. Igazi városi alközpont alakulhat ki hosszabb távon Kelenföldön az intermodális központtal, az Etele Plaza-val és az irodaparkkal együtt Újbuda lakótelepi övezetében.

A teljes cikk: realista.hu

A terveket a Zoboki-Demeter építésziroda készítette.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások