sebesp | 2016.10.08
Amikor felépült, mindenki a San Franciscó-i Millenium Tower csodájára járt, de a 2009-ben épült 197 méter magas lakótorony sokat veszített fényéből, mikor kiderült, hogy a pisai ferde torony nyomdokaiba lépett.

Akkoriban nehéz lehetett ellenálni a kandallós lakásoknak, amikhez még borospince is járt, ráadásul esély arra, hogy a világ legérdekesebb embereivel vacsorázzanak a lakók. Frank Jernigan, a Google nyugalmazott mérnöke se tudott ellenálni, ő két lakást is vett, egyet magának és férjének, egyet férje apjának. Az ő kedvenc szolgáltatása a házi telefonon lévő "házmérnökség" gomb volt. Ha bármi elromlott, elég volt azt megnyomni, és negyed órán belül valaki megjavította.

Most ennél nagyobb gonddal kell a lakóknak szembenézniük. A ház alapja megsüllyedt. Ez ugyan az ilyen toronyházaknál természetes, számoltak is 10-15 centis süllyedéssel, de a Millenium Tower alapja 40 centit süllyedt meg, az épület pedig dőlni kezdett. Most nyugati irányba már 6, északi irányba pedig 18 centit dőlt el az egyeneshez képest a csúcsánál.

Bár egyelőre a dőlés még csak a pince betonfalán okozott repedéseket, a lakók egy része menekülne. Ha tehetné. De nem nagyon akadnak vevők a lakásokra. Egy három hálószobás lakást februárban még 9 millió dollárért kínáltak. Most már 3,8 millióért is elpasszolnák, de nincs rá kereslet.

Több lakó, köztük Jernigan is már jelezte az adóhivatal felé, hogy leírná a lakása értékét. Jernigan például 0 dollárban határozta meg többmilliós otthona pillanatnyi piaci értékét, arra hivatkozva, hogy az eladhatatlan. Még 39 másik lakó is 0, 1 vagy 2 dolláros értéket határozott meg, további 123 lakó is jóváírást kért, összesen 153 millió dollárra leértékelve az eredeti áron 374 millió dollárt érő lakásokat.

A Handel Architects építésziroda és a DeSimone Consulting Engineers mérnökeinek együttműködésével tervezett épületet a Webcor Builders kivitelezte.

Forrás: 444.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások