Rajki Diána | 2016.10.10
Olykor sötéten látjuk esélyeinket, rózsaszínnek a világot, de van, hogy sárgák vagyunk az irigységtől – életünk csupa szín. Miért ne reagálhatna homlokzatunk is a körülötte levő térre, színekre – magától. Egész iparágak dolgoznak azon, hogy szürke hétköznapjainkba színt vigyenek különféle megoldásaikkal.

A Retzbachban élő bádogosmester úgy döntött, szeretné, ha új otthonának homlokzata akár egy kaméleon változtatná színét anélkül, hogy időközönként hozzá kellene nyúlnia. Az ötletet az unalom szülte, azaz éppen annak elkerülése volt cél. A tervek a neves építészirodával, a Maurer & Partnerrel szorosan együttműködve készültek – az eredmény pedig látványos lett. A tervezéskor nagyszerű anyagok, magas minőség és még valami plusz került a palettára: a Prefa irizáló homlokzatburkolatai, amellyel valóban valami egyedit alkottak. A ház tulajdonosa számára, aki bádogosként dolgozik, nem volt újdonság, hogy az alumínium burkolatokat gyártó cég akár egy ilyen kihívásra is könnyedén megfelelt.

Kaméleon-homlokzat
A felhasznált alumíniumburkolat a körülötte lévő környezet reagálva folyamatosan változtatja árnyalatát a bronztól a zöldön át a liláig. A színeket visszatükrözve a karakteres anyag úgy működik, akár egy kaméleon. A 400 m2-es homlokzatnak van is mit visszatükrözni: a ház környezetében a dombok, fák és mező látványát a ház előtti medence teszi teljessé. „Néha állok a kertben és úgy érzem magam, mintha moziban lennék, ahol mindig más film megy” – mondta el a tulajdonos.
Mindig új, mindig más és mindig meglepő. Ez a Prefa kristályeffekt felületű kompozit lemezének hatása, amely akár egy tükör, reflektál a környezetre. A tervezők a kerítés nélküli, játékosan élénk homlokzatú, több blokkból álló kétszintes épület színhatásait szigorú és határozott formákkal ellensúlyozzák.

„Kézre álló” műszaki megoldások
A Prefa kompozitlemezének alkalmazásához, illetve a részletek, sarkok és élek tökéletes kivitelezéséhez az épület tiszta vonalai megfelelő előfeltételnek bizonyultak. Mindezt maga a bádogos-tulajdonos is megerősítette, aki szakmabeliként a négy fős kivitelező csapatban 5 hétig maga is dolgozott, illetve a homlokzati anyag kiválasztásában a beépítési szempontokat is komolyan figyelembe vette. A tulajdonos és kivitelező kettős szerepet játszó szakember, aki csapatával már több projekten dolgozott együtt és saját bevallása szerint ebből a munkából is sokat tanult. A csapat egésze nagyra becsüli a Prefa „kézre álló” műszaki megoldásait, megbízható minőségét és a felhasznált termék műszaki paramétereit.
Az építész és a kivitelező és egyetértésben alkalmazták a Prefa egyenes vonalvezetésű vagy lapos tetős épületekhez illeszkedő szögletes lefolyóját, amely illeszkedik a minimalista építészeti koncepcióhoz.

Környezettudatosság: az építész és kivitelező számára egyaránt fontos
A környezetbarát megközelítés a tulajdonosnak és az építésziroda közreműködő szakemberének, Ernst Maurernek közös platform volt az együttgondolkodásra.
A kivitelezésben járatos osztrák szakember gyakran találkozik munkái során az elbontott építőanyagok semlegesítésének problémájával, ugyanakkor tisztában van az alumínium kedvező ökomérlegével és újrahasznosíthatóságával. Természetesen mind a megbízó, mind az építészek tisztában vannak azzal, hogy a Prefa kompozitlemezei a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve készülnek. Így az első ránézésre, vagy akár a magyar szem számára költségesebbnek tűnő megoldás anyagilag összességében hosszú távon kedvezőbb, amivel a körülöttünk lévő környezetre is jó hatással van.

Prefa alumínium-kompozit lemez
Anyag: Alumínium lemez (szín- és hátoldalon), FR-mag
Szín: kaméleon, Spring Lake
Méret: 4010 x 1500 x 4,0 mm-es, különleges méretekben is elérhető, vágható, marható, fúrható
Súly: 7,5 kg / m2
Bevonat: magas minőségű kétrétegű beégetett lakk, színoldalon Duragloss 5000, hátoldalon védőlakk
Beépítés: szegecselt, ragasztott vagy csavarozott, alumínium vagy fa tartószerkezeten

www.prefa.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások