hír tervek Budapest szuperkórház

A Nagyvárad téren is lesz szuperkórház


sebesp | 2016.11.05
A Nagyvárad térre tervezett, nyolcszáz ágyas vadonatúj épület adja majd a dél-pesti szuperkórház gerincét. A Szent István-kórház területén felépülő új tömb, valamint a kórház a már meglévő, de felújítandó épületei­vel és az Országos Kardiológiai Intézettel együtt mintegy 1500 ágyon biztosítja majd a régióba élők egészségügyi ellátásának bázisát.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet, illetve a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) bázisán valósulhat meg a dél-pesti egészségügyi centrum – erről még júliusban döntött a kormány az Egészséges Budapestért program előkészítéséről szóló határozatában. A választás megalapozottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Szent István–Szent László-kórház jelenleg is az egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltató nemcsak a fővárosban, de országosan is, négy telephelyén 1640 ágyon lát el betegeket. A kardiológiai intézet a szívbetegségek kezelésének országos központja, ahol az intervenciós kardiológiától a szívsebészeten, ezen belül a szívtranszplantáción át a gyermekellátásig minden megtalálható. A környék megközelíthetősége, infrastruktúrája minden szempontból kiváló, az István-kórház területén pedig néhány régi pavilon elbontásával elég hely felszabadítható ahhoz, hogy oda felhúzzanak egy új tömböt.

A leendő dél-pesti centrum már ma is meglévő kórházépületeit is felújítják ugyanakkor, ami – tekintettel arra, hogy közben is el kell látni a betegeket – nem lehetséges egyszerre, csak fokozatosan. Hogy a rekonstrukciókkal és az új tömb építésével együtt mikorra valósulhat meg a Nagyvárad téren a szuperkórház projekt, több mindentől függ – mondja a főigazgató. A szakmai terv készen van, elkezdődött a műszaki, építészeti, orvostechnológiai szükséglet felmérése, készülnek az előszámítások – összességében egy több tíz milliárd forintos beruházásról van szó –, a végleges és konkrét terveket március végére kell letenni a kormány asztalára. A központi költségvetési források ezt követően állnak majd rendelkezésre, ugyanakkor uniós forrásból már a jövő év elején hozzá lehet kezdeni egyes felújításokhoz. A teljes beruházásra ugyanakkor reálisan négy-öt évet kell számolni attól a pillanattól, hogy megszületik a végleges döntés – véli Vályi-Nagy István.

A főigazgató mindazonáltal hangsúlyozta: legyen bármilyen modern és minden igényt kielégítő is a leendő centrumkórház, miután Budapesten és az agglomerációban 4-4,5 millió ember egészségügyi ellátásáról kell gondoskodni, ez nem képzelhető el kizárólag a tervezett centrumokban, csak a társkórházakkal együtt.

Forrás: magyaridok.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások