Rajki Diána | 2016. november 14.
     
A felújítási munkák során különleges burkolat került a hagyományőrző Mátai Ménes lovardájának homlokzatára a Hortobágyon.


A renoválás során fontos szempont volt, hogy a lovarda acélszerkezetes csarnokaiba természetes fény jusson be úgy, hogy a lovak ne ijedjenek meg a saját árnyékuktól – így bőven akadt kihívás a Varga Béla és Ükös Tamás építészek által vezetett csoportnak. Hogyan sikerült e a két igénynek megfelelnie a Tecton Kft. csapatának a tervezés során?

A hortobágyi ménest egy 1671-es levéltári feljegyzés említi először, amelyet Debrecen szabad királyi város alapított. A több mint 300 éves múltra visszatekintő Mátai Ménes ma állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében. Közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központjának számít.


Tartós és extrém megoldás

A ménes tulajdonosainak tervei szerint a lovardában lévő két versenypálya nemzetközi beltéri versenyek számára is hátteret fog biztosítani, aminek megvalósításához pályázati forrásra lesz szükségük. E terv megvalósításának első lépcsőfoka volt a Mátai Ménes 80-as évekből visszamaradt, elavult, hullámpalával burkolt verseny- és gyakorlópályájának helyet adó épületek felújítása, különös tekintettel a homlokzatokra.

„A felújítás során cél volt, hogy olyan burkolati rendszert válasszunk, amellyel megoldható az extrém építészeti koncepció” – mesélte Ükös Tamás, a lovarda épületeinek felújítását vezető építész tervező.

„Fontos volt, hogy az épületbe minél több természetes fény jusson be úgy, hogy a lovakat ez ne zavarja, mivel a ménes szakembereinek elmondása alapján tudjuk, a lovak megijednek az éles árnyékoktól. Kettős homlokzatburkolatot hoztunk létre: az Eternit által forgalmazott Cedral lapok polikarbonát felületre kerültek, így oldották meg a szélzárási funkciót. Azokon a részeken, ahol fényt szerettünk volna bejuttatni az épületbe, ott a Cedral lapból áttört felületet hoztunk létre, ritkítottuk a lapok elhelyezését a szerkezeten, így az időjárásálló és merev homlokzatburkolat árnyékolóként is kiváló funkciót lát el.”

A Cedral szálcement homlokzatburkolati lapokat a bevilágítás hatékonysága és a nap beesési szöge miatt az épület tetején ritkábban, az épület alja felé haladva pedig egyre sűrűbben kerültek a homlokzatra. A Cedral lapok függőleges elhelyezése és a színezett lapok textúrája különleges optikai mélységet adnak a homlokzatnak. A műemlék jellegű épületegyüttes ezzel egyedi, modern és extrém külsőt kapott, amely hosszú élettartamú és gyakorlatilag nem igényel utólagos karbantartást.

A kiváló minőségű szálcement Cedral homlokzati lap család az építészeti kreativitás modern eszköze, amely a szépségével és használati előnyeivel is kiemelkedik a homlokzati lapok körében. Széles szín- és formaválasztéka igazán jó lehetőséget kínál egyedi és attraktív homlokzati megjelenés kialakításához, kiegészítő elemeinek köszönhetően pedig megfelelő műszaki megoldások párosulnak mindehhez.


Különleges homlokzathoz szép tető is dukál

A lovarda főépületének tetejére a síkfelületű, elegáns megjelenésű, egyenes vágású Róna tetőcserép került, amely a Creaton South-East Europe Kft. tetőcserép csapatának állandó tagja. E cseréptípust az egyenes vonalak kedvelőinek igényeire szabták. A klasszikus szépségű tető remekül illeszkedik a hagyományt és a modernitást ötvöző lovarda épületéhez, hiszen a klasszikus és a modern ötvözése a mai kor építészetének kedvelt és kézenfekvő megoldásai között szerepel.

A Magyarországon gyártott Creaton Róna hornyolt kerámia tetőcserép íves vagy egyenes vágásával, különböző formáival, valamint sima felületével a variációk széles tárházát kínálja mind a felújítók, mind az építkezők számára, akár mezőgazdasági-, akár történelmi környezetben, de városi közegben is.

(x)

www.eternit.hu
www.akcio.eternit.hu

Építész tervező:
Tecton Építészmérnöki és Tanácsadó Kft.
Varga Béla vezető tervező
Ükös Tamás projektépítész

Építész munkatársak:
Bálint Katalin, Győri Balázs, Kollár Dalma, Lipták Margit, Németh Dia, Vizi Attila

A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKROKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)