Szükségszerű bontások duguláskor

- hirdetés -


AdV | 2016. november 16.
     
Vannak olyan helyzetek, amikor dugulás esetén nem kerülhetjük el a bontást, és a vele járó kellemetlenségeket, bár ma már a legtöbb dugulás megszüntetése megoldható bontás nélkül is alternatív technikákkal.


Amikor bontani kell…
A dugulások leggyakrabban a fürdőszobai és konyhai lefolyóknál alakulnak ki, a bekerülő hajszálak, szappanmaradványok, zsíros konyhai szennyeződések miatt. A legtöbb esetben a lefolyókba épített szűrők megfogják ezeket, így azok eltávolítása viszonylag egyszerűen, akár duguláselhárítást végző szakember kihívása nélkül is megoldható.
Bonyolultabb a helyzet akkor, ha a dugulás a lakás alatti vagy az udvaron a föld alatt futó szennyvízrendszer valamelyik csövében alakul ki, hiszen ez komolyabb elhárítást kíván. Még rosszabb a helyzet, ha nem idegen anyag kerül a csövekbe, hanem csőtörés vagy a cső falának beszakadása okoz kellemetlenséget, nem egy esetben az ingatlanon kívül. Ilyen esetekben elkerülhetetlen a bontás.
Annak meghatározása sem egyszerű, hogy hol van pontosan a dugulást okozó tárgy, ebben segíthetnek a csatornakamerákkal történő vizsgálatok, melyek feltárják egyrészt a dugulást okozó idegen tárgyat / a csőtörés tényét, illetve meghatározzák annak pontos helyét. Így nem kell a csőrendszer egészét feltárnunk, elegendő a dugulás környékén bontási munkálatokat végeznünk.
A leggyakrabban előforduló esetben az ingatlanon kívüli dugulást a fák gyökérzete okozza a tapasztalatok alapján, amikor a gyökér – még hajszálgyökérként – belefurakodik a csőbe, például az illesztéseknél, és ott a folyamatos vízutánpótlásnak köszönhetően rohamos növekedésnek indul, teljesen betöltve a rendelkezésére álló teret.. Súlyosabb esetben akár még a csövek falát is szétfeszítheti, ilyenkor nem is könnyű észrevenni a dugulás kialakulását, bár lehetnek ráutaló jelek. Ilyen például, ha az udvarunkon folyamatosan érezzük a kellemetlen szennyvíz-szagot, vagy ismeretlen eredetű vizet tapasztalunk az udvar valamelyik részén.
A mai modern technikáknak köszönhetően az esetek nagy részében persze elkerülhető a bontás, ebben segítenek a motoros csőtisztítók, a nagynyomással működő mosók, a szívó-nyomó pumpák, gépi és kézi spirálok, stb.

A bontással járó duguláselhárítás
Ha szakemberek kimutatták a dugulás helyét vagy mi magunk megtaláltuk azt, akkor bontanunk kell. Egyszerű a helyzetünk, ha csak földet kell lapátolnunk, bonyolultabb, ha betonnal fedett rész alatt kell a dugulás helyét megtalálnunk, netán a lábazat alatt keletkezett probléma. Ebben az esetben szakember segítségére is szükség lehet, ha mi magunk nem értünk a betonozási munkákhoz. Számolnunk kell azzal is, hogy a keletkező törmeléket el kell majd szállíttatnunk, ezt is kalkuláljuk bele a munkák tervezésébe.

Jobb megelőzni!
A legtöbb dugulás kialakulását jobb megelőzni, mint később megszüntetni azokat. Ehhez számos praktikát, házi szert is bevethetünk. Az egyik ilyen a forró víz, melyet havonta a lefolyóba öntve, sok dugulást elkerülhetünk. Ez leoldja a zsíros szennyeződéseket a csövek faláról, és újra átjárhatóvá teszi azokat. Hasznos házi szerek a szódabikarbóna, a sütőpor, a konyhasó vagy a bórax, melyek a kisebb dugulások elhárításában és a megelőzésben is segíthetnek. Ne feledjük! A dugulás megszüntetése mindig költséges és időigényes feladat, ha bontással jár, akkor még kellemetlenebb, ezért ha lehet, figyeljünk oda a megelőzésre!

(X)

A szerző legújabb cikkei:
Bajban a nemzetközi építőipar: hamarosan elfogyhat a homok a Földön
Tervezzünk biztonságos otthont!
Árnyékolástechnika egyszerűen – kerti pavilon és pergola
Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben
Munkavédelem az építőiparban
Modern vonalak a kerttervezésben
Elhunyt Pásztor Erika Katalina
Ipari komplexumok zölden
Tradíció és innováció az építőiparban
Átfogó felmérés az építész szakmáról 2017
Poszterek és plakátok a lakberendezésben
Vályogházak felújítása – számos buktatóval
Üzlet- és irodaberendezés felsőfokon

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások