Hogyan térül meg jobban a napelem?

- hirdetés -


AdV | 2016. november 21.
     
Noha a napelem-rendszerek egyre rövidebb megtérülési idővel működnek, és a hálózatra kapcsolva még hatékonyabbá tehetők, a kérdés a zsebünket érinti, ezért érdemes utánajárni: melyek azok a tényezők, melyekkel növelhető a hatékonyságuk, függetleníthetjük-e magunkat a rendszerektől vagy jobb, ha együttműködünk velük?

Kalkuláljunk!
A legtöbb napelemet forgalmazó és telepítő cég oldalán találhatunk napelem-kalkulátort, mely segít nekünk a döntésünk meghozatalában, ennek ellenére ne kerüljük el a szakemberekkel való tanácskozást sem. A kalkulátor szerint egy éves szinten 145.000 Ft-os áramszámlát teljes egészében kiválthatunk napelemmel, ehhez 10 db napelemet szükséges telepíteni egy 15 négyzetméternyi tetőfelületre, a telepítendő rendszer névleges teljesítménye pedig 2,5 kW. A leggazdaságosabb rendszerek azok, amelyek hálózatra kapcsolt üzemmódban képesek működni, ezek kiépítésére csak ott van lehetőség, ahol egyébként is van villamosenergia-hálózat. Egyéb esetekben (például tanyák, településtől messze eső ingatlanok) szigetszerű működtetésre van lehetőség, ezeknél a megtérülési idő is hosszabb.
A hálózatra kapcsolt napelem-rendszerek azért képesek gazdaságosabban működni, mint szigetszerűen elhelyezett társaik, mert a megtermelt, de fel nem használt villamos energiát a hálózatra táplálják, ezért az áramszolgáltató fizet nekünk, vagyis az éves elszámoláskor csak a különbözetért fizetünk. Ezzel az elvvel akár az is előfordulhat, hogy ha rendszeresen kevesebb energiát használunk fel, mint a napelemek kapacitása, és a hálózatról egyáltalán nem veszünk igénybe áramot, éves szinten jelentős összeget várhatunk az áramszolgáltatótól a megtermelt energia fejében.
Természetesen a napelemek megtérülése nagyon sok egyéb tényezőtől is függ: például a tetőnk dőlésszögétől (a legideálisabb a 30 fokos telepítési szög), a tető tájolásától (tökéletesen déli vagy sem), mennyire árnyékos a tető (fák, nagyobb épületek beárnyékolják-e). A fenti példánknál maradva és az említett egyéb szempontokat figyelembe véve egy kulcsrakész napelem-rendszer, mely magában foglalja a telepítendő napelemeket (jó minőségű, középkategóriás paneleket, a szükséges egyéb kellékeket, a telepítési dokumentációt és az engedélyeket) kiépítésére másfél-kétmillió forintnyi összeget kalkuláljunk.

Módosító tényezők
A napelemek területigénye és teljesítménye is aszerint változhat, hogy az adott helyszínen milyen feltételek állnak rendelkezésre. Előfordulhat, hogy kicsi a tető felülete, ezért a földre kell telepíteni a paneleket, vagy nem megfelelő a tető dőlésszöge, ezért több elemre lehet szükség. A megtérülési idő nagyban függ attól, hogy éves szinten mennyi energiát fog a rendszerünk megtermelni. Ez pedig szintén nagyon sok tényezőtől függ: a telepítési hely éves napsütéses óráinak számától, a hőmérséklettől, mennyire árnyékolják be a napelemet, mekkora a napsugarak beesési szöge.
Átlagosan Magyarországon 1kW-os teljesítményű rendszerrel évente 1.100 kWh villamos energiát termelhetünk, ettől néhány tízzel térhetünk el negatív és pozitív irányban, ha északon vagy délen helyezkedik el a házunk, az országos eltérések tehát nem igazán jelentősek.

(X)

A szerző legújabb cikkei:
Bajban a nemzetközi építőipar: hamarosan elfogyhat a homok a Földön
Tervezzünk biztonságos otthont!
Árnyékolástechnika egyszerűen – kerti pavilon és pergola
Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben
Munkavédelem az építőiparban
Modern vonalak a kerttervezésben
Elhunyt Pásztor Erika Katalina
Ipari komplexumok zölden
Tradíció és innováció az építőiparban
Átfogó felmérés az építész szakmáról 2017
Poszterek és plakátok a lakberendezésben
Vályogházak felújítása – számos buktatóval
Üzlet- és irodaberendezés felsőfokon

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások