hír tervek

Zaha Hadid bámulatos édenkertje Kínában


Java | 2016.11.25
Az építészet határait feszegető Zaha Hadid különleges, műtárgyi jellegű építészete tovább él mindannyiunk legnagyobb örömére. Jelenleg a Zaha Hadid Architects tervei alapján egy extravagáns, lágy vonalú, kígyózó formavilágú üzletközpont épül Kínában.

A Kantonban (Guangzhou) megépülő nyolcemeletes, Infinitus névre hallgató üzletközpont gyűrűk sorozatából áll, így rajzolva ki a fekvő nyolcas, végtelen szimbólumot: . A 167 ezer négyzetméteren felvonul az intelligens technológiák teljes arzenálja, sőt ezek kombinációja is. A vegyes rendeltetésű intézményben egy globális kutatás-fejlesztési központot is kialakítanak, ahol kínai gyógynövény intézet is létesül. A központi átrium köré csoportosítják majd az egyes divíziókat, a belső udvarok pedig megkönnyítik az osztályok közötti interakciót. Az új komplexum az ún. Baiyun kerület egyik meghatározó fejlesztése lesz, ahol a kínai egészségipar központja is található. Továbbá lesz itt egy kiállítási tér és egy galéria is a falak között. A kígyózó formák egyértelműen a harmóniát, s a végtelenség szimbólumát jelenítik meg.

Az épület homlokzatát alumíniumelemekkel fedik, amelyek megvédik a belső tereket a hőségtől, és összegyűjtik az esővizet. Ezek az alumíniumelemek különleges érzékelőkkel lesznek ellátva, amelyek vizsgálják az időjárást, az energiahasználatot és a fényviszonyokat, hogy az általános energiafelhasználást az aktuális viszonyoknak megfelelően optimálisan csökkenthessék.
A munkahelyi körülmények igazi édenkerti állapotot biztosítanak dolgozóinak, mivel nemcsak a belső terek klimatikus viszonyai lesznek ideálisak, de az épített környezet is, ahol dús gyógynövénykertekkel és a zöld sétányok gazdag hálózatával találkozunk. A koncepció fő elve: a kapcsolat és a fluiditás.

Forrás: ArchDaily

Korábbi cikkünk a szintén Zaha Hadid-tervezte kantoni Operaház megnyitásáról

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások