hír díj egyetem Grafton Architects Lima Peru

A 21. század Machu Picchuja kapta elsőként az új RIBA díjat


sebesp | 2016.11.25
A Yvonne Farrell és Shelley McNamara vezette dublini Grafton Architects tervezte a limai műszaki egyetem új épületét, amely elnyerte a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) új nemzetközi építészeti díját. A kampusz reflektál Peru egyedi klímaviszonyaira és kulturális örökségére.

A RIBA új nemzetközi építészeti díjat alapított RIBA International Prize néven, amelyet első alkalommal a limai műszaki egyetem, az Universidad de Ingenieria y Tecnologia (UTEC) új épülete nyert el. A díjat azzal a szándékkal hozták létre, hogy az új közösségi épületeket jutalmazzák, amelyek innovációra és haladásra ösztönzik az embereket és a közösségeket.

A nyertest egy hatos rövdlistáról választotta ki a zsűri, így a Zaha Hadid tervezte bakui Hejdar Alijev Központ, a Stormen koncertterem a norvégiai Bodóban, a Kortárs Művészeti Központ Ribeira Grandeban, a Jumex Múzeum Mexikóvárosban és a franciaországi Arras-ban felállított első világháborús emlékmű közül választhattak.

A limai UTEC új egyetemi kampusza a helyi hagyományokat figyelembe véve épült fel, hiszen Dél-Amerika egyik leghíresebb műemlék-együttesének, a Machu Picchu-nak egyfajta 21. századi adaptációja. A limai Barranco kerületben egy mély szurdok szélén található épület teraszok sorozatából álló betontömb, amelyet hasadékok és kiugrók szabdalnak. Az ingatlan struktúrája igazodik az időjárási feltételekhez, hiszen megfelelő árnyékot is nyújt az épületben tartózkodók számára. Az egyes építészeti elemek nyílt tereket és találkozási helyszíneket is kínálnak az egyetemistáknak.

"Az egyetem oktatási törekvései az egyedi limai klímaviszonyokkal együtt lehetőséget adott nekünk arra, hogy egy új vertikális kampuszt találjunk ki a műszaki egyetem számára" - mondták a nyertes Grafton Architects vezetői. Az építésziroda új módon közelítette meg a témát, az egyetemi kampuszról való gondolkodást. A jellegzetes, függőleges épületstruktúra jó válaszokat adott a helyi, jellemző időjárási viszonyokra és reflektált Peru teraszos tájaira és kulturális örökségére, kommentálta a döntést a zsűri.

Az egyetemi épület egy kivételes hozzáadott értéke Limának, és a projekt inspirálhat más építészeket és egyetemeket az egész világon, tette hozzá a Jane Duncan, a RIBA elnöke. Grafton Architects innovatív új modellt alkotott, amely kimagasló válaszokat ad a helyi környezetre és közösségre, folytatta. A függőleges kampusz koncepciója nyitott és zárt terek keverékét kínálja, amely kulcs az épület sikeréhez vizuálisan és térben.

Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások