hír Egyszerű bejelentés építési jog

Kibővülni látszik az egyszerű bejelentés fogalomtára!

T/12723. számú törvényjavaslat.


iStvan | 2016. november 29.
     
A törvényjavaslat, többek között az egyszerű bejelentéssel építhető épületek, illetve építési munkák körét is tervezi kiterjeszteni, valamint módosulnának az építésrendészeti eljárás lefolytatásának előírásai.

A Magyar Országgyűlés honlapján már olvasható a T/12723. számú törvényjavaslat, mely az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) újabb módosítását tartalmazza.

Meglévő lakóépület bővítése egyszerű bejelentés alapján

Az egyszerű bejelentés hatályba lépése óta eltelt időben egyértelműen látszik, hogy a Kormány szociálpolitikai intézkedéseinek is köszönhetően nemcsak az új lakóépületek épülnek egyre nagyobb számban, hanem a meglévő épületek átalakítása, bővítése is növekszik.

A mindennapi gyakorlatban érezhetővé vált, egyfajta feszültség, hogy a jogszabályban meghatározott méretű, meglévő lakóépületeket CSOK felhasználásával bővítő, építtetőknek miért kell a hosszabb időt igénybe vevő építési engedélyezési eljárásokat lefolytatniuk és jogerős építési engedélyt szerezni az építkezés megkezdéséhez.

Tagadhatatlan tény, hogy az egyszerű bejelentés jogintézménye kvázi pozitívan diszkriminálta az új lakóépületeket, amely nem lenne ördögtől való, ha sokkal nagyobb számban épülne új lakóépület, mint amennyit bővítenek, vagy felújítanak. A meglévő épületállomány felújítása és bővítése is nagyarányú növekedésnek indult, ezért szükségessé vált tehát, hogy a 300 m2 összes hasznos alapterületű lakóépületeket – a műemlékek kivételével – generálisan emelje be a jogszabály a sajátos jogalkalmazási környezetbe, egyenlő feltételeket teremtve ezzel az építtetők között.

Az egyszerű bejelentés körének bővítésére és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentésre vonatkozóan az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló T/12723. számú törvényjavaslat elfogadását és hatályba lépését követően a meglévő lakóépületek bővítése, átalakítása is egyszerű bejelentés alapján történne, amennyiben az építési munkák elvégzése után sem haladják meg a 300 m2 összes hasznos alapterületet [T/12723 törvényjavaslat 1. §].

Részletek a törvényjavaslatról, további 5 ponttal kiegészítve az Építési jog oldalán.

A T/12723. sz. törvényjavaslat tanulmányozásához kattintson IDE

A szerző legújabb cikkei:
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztésére
Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház
Nővérszálló új köntösben
Hollandiában átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát
Szálláshely-fejlesztési pályázat indul
Magyar sólyom Atlantában
Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény tervezése
Ministadion építés holland módra
A légi közlekedés fejlesztése SzingapúrbanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 90 (45 szavazatból)