sebesp | 2016.12.01
A londoni ingatlanfejlesztést ugyan kissé megrengette a Brexit, ez a Cityben mért toronydaru-együtthatón nem nagyon látszik. A Trellis a Shard igazi kihívója lesz a Temze túloldalán, London üzleti negyedében.

Új felhőkarcolót kap London pénzügyi negyede, miután a városháza zöld utat adott egy több mint 300 méter magas torony megépítésére. A 73 emeletes irodaház magassága eredetileg megegyezett volna a vele szemben álló Shard (Szilánk) toronyéval (309,6 méter), azonban a szigorú légügyi előírások miatt a kivitelezők ezt csökkentették, így az új irodaház Nyugat-Európa második legmagasabb épülete lesz.

Az új épületet, Rogers Sajtreszelője és Foster Uborkája közé épülhet majd. Szomszédaihoz hasonlóan a hivatalosan One Undershaft névre hallgató projektnek is van már beceneve, a Trellis (Rács vagy Lugas), ugyanis az épület oldalán futó bordázat  egy gigantikus növényfuttató falhoz teszi majd hasonlóvá. A fejlesztő a szingapúri Aroland Holdings, az épület tervezője Eric Parry.

A toronyház legfelső szintjén panorámakilátó és étterem is lesz, de a fejlesztők együtt a Museum of London kihelyezett részlegekénk működő interaktív tárlat létrehozását is tervezik itt, amit iskoláscsoportok előtt nyitnának meg.

A 130 ezer négyzetméter alapterületű irodaépület 10 ezer ember új munkahelye lehet, 2020-ban tervezik átadni. A City erre kijelölt tanácsa egyöntetű többséggel szavazott a projekt mellett, amiben annak bizonyítékát (és inkább jelképét) látják, hogy a londoni City iránt továbbra is töretlen a befektetői bizalom és képes lesz megőrizni központi szerepét a világ pénzügyi térképén. Fejlesztés elmaradásának oka lehet a piaci szereplők spekulációja. Egy francia befektetési csoport ugyan júniusban a szavazás előtt belengette, hogy ha az igenek nyernek a Brexit szavazáson, akkor leállítja a 22 Bishopsgate alatti fejlesztését, októberben mégis bejelentették, hogy mégis felhúzzák a 278 méter magas irodaházat. Hétfőn erre is rábólintottak a City elöljárói.


Forrás: Forbes.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások