Hasznos könyvek építészeknek

- hirdetés -


AdV | 2016. december 7.
     
Az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék a könyv, annak is, aki adja, és annak is, aki kapja. Építész vagy építőiparban dolgozó ismerőseinknek hasznos és szép ajándék lehet egy-egy szakkönyv, mely a témában jelent meg.

Hasznos lehet

Az építőipari szakemberek minden bizonnyal nagy haszonnal forgatják a minden évben megjelenő Építőipari költségbecslési segédlet 2016 kiadványt, mely egy nélkülözhetetlen támaszpontot jelent mindenkinek, aki a szakmában dolgozik. A kiadvány mintegy 20 éves múltra tekint vissza, és tartalmazza a különféle építési és szerelési munkálatok költségigényét a lehető legpontosabban. A kamarai tagok igen nagy kedvezménnyel juthatnak hozzá.

Az ugyancsak nemrégiben megjelent Épületvillamosság című könyv, mindazoknak jelenthet segítséget, akik az épületek villamossági tervezésével, szerelésével kerülnek közvetlen kapcsolatba, ugyanakkor hasznos kiadvány a beruházóknak és az épületek kivitelezőinek is, és haszonnal forgathatják a téma szaktanárai és tanulói is. A könyv átfogó elméleti ismeretet közvetít a szakma teljességéről, hiszen a szakma kiváló szakemberei tollából született. Sikere – annak ellenére, hogy hatodik alkalommal jelenik meg – még mindig töretlen.

Életrajzok, érdekességek

Aki a szakmai tudást közvetítő könyvek helyett inkább könnyedebb olvasmányt ajándékozna karácsonyra, azoknak ajánljuk Hajós György: Rerrich Béla építész és kertművész élete és munkássága című kötetet. A huszadik század fordulóján és első harmadában tevékenykedő építész több magyar városban hagyta ott keze nyomát és gazdagította azokat közparkokkal, épületekkel, melyek tervezése során tudatos harmónia elérésére törekedett épület és környezete között. A könyv megvilágítja az építész korának történelmi és kulturális hátterét és számba veszi életét gyerekkorától egészen alkotókoráig. Olvasóival megismerteti az építészeti és kertművészeti munkáit, mindezeket gazdagon illusztrálva képekkel.

Napjainkban reneszánszukat élik a vidéki parasztházak, egyre több ember dönt úgy, hogy újrakezdi életét vidéken, és önellátásra rendezkedik be. Így újra igény mutatkozik az elhagyatott parasztházak iránt. Emiatt is hasznos és érdekes olvasmány lehet Dr. Szűcs Miklós: Föld- és vályogfalú házak építése és felújítása című könyv, mely mind a szakembereknek, mind a téma iránt mélyebben érdeklődőknek közelebb hozza a vályognak, ennek a hagyományos építőanyagnak a tulajdonságait, a belőlük épült házak építésének és felújításának fogásait, alapvető tudnivalóit.

Ha a régi, használt könyvek között böngészünk, ott is találhatunk még mindig aktuális és időtálló, szép kiadványokat. Ilyen például Orbay Péterné: Konyhatervezés című könyve, mely ugyan 2001-ben jelent meg, ám még mindig aktuális. Haszonnal forgathatják mindazok, akik hallgatóként ismerkednek a konyhatervezés mibenlétével. A szerző elsősorban bevezetőnek, alapozó kiadványnak szánta a könyvet azoknak, akik a konyha tervezését műszaki oldalról is szeretnék megismerni.

Ugyancsak az antikvár könyvek között kell keresnünk a 2000-ben megjelent Erich H. Heimann: Átépítés, átalakítás, hozzáépítés című könyvet, mely széle megközelítésben foglalkozik ezzel a sokakat érintő témával. Az anyagismeret és az alapvető fogások mellett még olyan témákra is kitér, mint a szerszámismeret, és külön előnye, hogy gyakorlati példákon keresztül még közelebb hozza a témát azokhoz is, akik még csak most ismerkednek vele. A kötet a Csináld magad! sorozatban jelent meg.

(X)

 

A szerző legújabb cikkei:
Bajban a nemzetközi építőipar: hamarosan elfogyhat a homok a Földön
Tervezzünk biztonságos otthont!
Árnyékolástechnika egyszerűen – kerti pavilon és pergola
Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben
Munkavédelem az építőiparban
Modern vonalak a kerttervezésben
Elhunyt Pásztor Erika Katalina
Ipari komplexumok zölden
Tradíció és innováció az építőiparban
Átfogó felmérés az építész szakmáról 2017
Poszterek és plakátok a lakberendezésben
Vályogházak felújítása – számos buktatóval
Üzlet- és irodaberendezés felsőfokon

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások