hír felhőkarcoló San Francisco toronyház

Botrányosan süllyed San Francisco egyik felhőkarcolója


Java | 2016.12.09
A 2009-ben átadott, luxuslakásokkal teli Millenium toronyházat a San Francisco-i ferde toronyként is szokták emlegetni, mivel nemcsak 41 centimétert süllyedt eddig, de északnyugat irányban meg is dőlt jó pár centiméterrel. Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdja segítségével mért adatai alapján észlelték az aggodalomra okot adó folyamatos süllyedést.

A város üzleti negyedében álló 58 emeletes Millennium torony (Millennium Tower) a véltnél kissé gyorsabban süllyed. A szeizmikusan aktív térségben magasodó felhőkarcoló miatt persze jogi csatározások is beindultak a kivitelező, a város és a több millió dolláros apartmanok tulajdonosai között. A mérnökök becslései szerint a felhőkarcoló évente nagyjából 2,5 centimétert süllyed. Az Európai Űrügynökség egyik Sentinel műholdja által 2015 áprilisa és 2016 szeptembere között gyűjtött adatok szerint azonban a valódi érték ennek kétszerese.

Petar Marinkovic, a műhold radarfelvételeit elemző PPO Labs alapítója és vezető kutatója szerint a Millennium-torony 40-45 millimétert süllyedt egy közelmúltbeli egyéves periódus során, és csaknem kétszer ennyit – 70-75 millimétert – a 17 hónapos megfigyelési időszakban. A kivitelező Millennium Partners kitart amellett, hogy a torony biztonságos, sőt kiállna még egy esetleges földrengést is. A cég a várost hibáztatja a toronyépület süllyedéséért, mondván, hogy a felhőkarcoló szomszédságába tervezett vasútállomás munkálatai közben kiszívták a talajvizet a Millennium torony alól, amely ennek következtében megdőlt és süllyedni kezdett.

Az illetékes városi hatóság szerint egyértelműen a felhőkarcoló nem megfelelő alapozása felelős a problémákért. A mérnökök mély lyukakat fúrtak a toronyépület közvetlen közelében, hogy a földmintákat elemezve megállapítsák, megállt-e a süllyedés és van-e lehetőség a károk orvoslására. Remélhetőleg a fúrt lyukak nem rontják tovább az alapozás szilárdságát.


Forrás: Érdekesvilág.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások