kiállítás Győr-Moson-Sopron Megye lakóház lakótelep

Nyolc évtized otthonairól nyílik kiállítás Győrben


droID | 2016.12.13
Hartmann Gergely és társai idei kiállításukon Győr-Moson-Sopron megye 1910–1990 között épült lakóépületeit, lakótelepeit mutatják be.

E rendkívül sokrétű témában a példák válogatásának fő szempontja az volt, hogy a kiállítás minden korszakból egy-egy jellegzetes épületet vagy épületegyüttest mutasson be. Olyan jól ismert példák is láthatóak, mint a győri ágyúgyári munkástelep, a két világháború közti soproni modern társasházak vagy az utolsó megyei házgyári lakótelep, Győr-Marcalváros.

Bemutatják azt a léptékváltást is, amelynek során hatalmas méretű lakóházakkal épül tovább Győr történeti városközpontja. A családi házas beépítések közül megjelennek a század első felének szükséglakásai, a hatvanas évek kockaházai, és a Jurcsik Károly tervezte győri paneles lakóegyüttes is. A „kompakt” méretű kiállításon archív fotók mellett digitalizált eredeti tervek is szerepelnek. Az anyag gerincét azonban mégis az erre az alkalomra készített légifelvételek, valamint Schmal Fülöp fényképei adják. Katharina Rothers és Szolnoki József két megyei „kockaházról” szóló anyaga is fontos része a tárlatnak.

Készítették többek között: Hartmann Gergely, Manninger Dániel, Schmal Dávid, Schmal Fülöp, Mártonffy Gábor, Bretz Annamária, Noha Stúdió

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások