hír cikk Balkán előrejelzés építési piac Kelet-Európa Oroszország törökország Ukrajna

Optimizmus a Balkánon, stagnáló Kelet-Európa

Az EECFA téli előrejelzése 8 kelet-európai építési piacra


buildecon | 2016.12.13
Dél-Kelet-Európa (Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia) kilátásai nagyon optimisták. Kelet-Európa (Oroszország, Törökország, Ukrajna) építési piacán összességében stagnáló piacra számítanak az EECFA kutatói.

December 2-án az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) kiadta legfrissebb tanulmányait a 8 kelet-európai építési piacra vonatkozóan.


Regionális kilátások

Dél-Kelet-Európa (Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia) kilátásai nagyon optimisták. Az átmeneti 2016-os év után, amikor is a régió EU-s országai mélyépítési piacának esése húzta le a régió teljes építési teljesítményét, magas növekedés várható a teljes építési piacon a következő években. A régió minden EECFA tagországa 5% feletti növekedést jósol 2017-re és további növekedést 2018-ra. 2017-ben a magasépítés, mivel nagyon alacsony szintről indul, az előrejelzések szerint gyorsabban fog növekedni mint a mélyépítés.

Kelet-Európa (Oroszország, Törökország, Ukrajna) építési piacán összességében stagnáló piacra számítanak az EECFA kutatói. Oroszországban elhúzódó visszaesést várunk és 2018 előtt az építési piac nem várható, hogy bővülni fog. A mélyépítés növekedése csak enyhíteni tudja a várt veszteséget a magasépítésben 2017-ben. Törökország építési piacán, Oroszországhoz hasonlóan, a következő években nem várunk bővülést. A mélyépítésben enyhe optimizmus, a magasépítésben enyhe pesszimizmus jellemzi előrejelzésünket, a piac egészét tekintve tehát a következő két évben nem számítunk jelentős eltérésre a 2016-os szintektől. Ukrajnában a piac helyreállása prognosztizálható; a nagyon alacsony szint miatt viszonylag magas növekedési rátát várunk mind 2017-re és 2018-ra.


Az előrejelzés felülvizsgálata ország szinten

Románia 2016-os teljes építési teljesítményének növekedését a nyáron előrejelzett 3,4%-ról 3,7%-ra módosítottuk a lakásépítés optimistább mutatói, az ipari és logisztikai szektor jobb teljesítménye, és az útépítés aktivitásának növekedése miatt. 2017-ben a román építési piac várhatóan 5,2%-os bővülést fog produkálni (szemben a nyáron várt 6,6%-kal) az útépítés várható alulteljesítése miatt, melynek oka, hogy a jelenlegi választások után a nagy projektek indulásában késések várhatóak. Az építési piac 2018-ban 8,6%-ot nőhet (a nyáron prognosztizált 6,9% helyett), elsősorban a 10%-os növekedési rátát meghaladó lakásépítés miatt, melynek hátterében a minden eddiginél alacsonyabb jelzálogkamatok, a kedvező kormányzati politika és az egyre több spekulatív fejlesztést vonzó piac áll.

Bulgária 2016-os építési teljesítménye is valamelyest revízióra került: a nyáron várt -18,9% helyett most -18,5% visszaesést becsülünk az irodaépítés és az ipari szegmens vártnál jobb teljesítménye miatt. A masszív visszaesést ebben az évben a mélyépítés okozza az uniós források lassú lehívása miatt. A bolgár gazdaság pozitív dinamikát mutat a lakossági fogyasztás növekedése miatt, de a kormány lemondása kockázatokat rejt magában. A következő választásokig (2017 tavasza) az ideiglenes kormány valószínűleg nem fog infrastrukturális projekteket befolyásoló jelentős döntéseket hozni. 2017-re vonatkozóan az építési piac előrejelzését lefelé módosítottuk: csupán 7,8%-os növekedés várható szemben a nyáron prognosztizált 14,7%-kal, míg 2018-ra most nagyobb növekedés (9%) várható, mint nyáron (5,1%).

Horvátországban a legjelentősebb revízió a 2016-os évet érinti: a teljes építési teljesítmény növekedése 5,3%-os lesz a 6,1% helyett, melyre nyáron számítottunk. A kisebb növekedés a az irodaépítési szegmensben történt jelentős lefelé módosítás miatt fog bekövetkezni mely abból adódik, hogy lényegesen több irodát adtak át 2015-ben (és különösen 2014-ben), mint korábban vártuk. Így sokkal kevesebb munkát kellett végezni a meglévő projekteken 2016-ban, mint korábban becsültük, és ez szignifikánsan megemelte a bázist amelyből a 2016-os növekedést számítjuk. Azonban az előrejelzési időszakban az építési kilátások fényesebbnek tűnnek. A gazdasági növekedés jelentősen meghaladta a korábbi várakozásokat, és valószínűleg továbbra is erős lesz; nemrég alakult egy stabil, hozzáértő kormányzat. A legfontosabb, hogy a horvát állami és magánintézmények egyre inkább tisztában vannak az uniós források lehívására irányuló eljárásokkal, amely nagyban megnöveli majd ezen források felhasználását. Az építőipar ennek megfelelően 8,2% illetőleg 6,1%-os növekedést fog elkönyvelni majd 2017-ben illetve 2018-ban.

Miután 2015-ben az építési engedélyezési eljárásokat megreformálták, Szerbia építési piaca igazi fellendülést tapasztalhatott meg az engedélyek számában szinte minden építési szegmensben. Ez megalapozta a várható hatalmas volumennövekedést 2016-ban és a még optimistább kilátásokat 2017-2018-ra. Előreláthatólag az építési teljesítmény 2016-ban 9,4%-os növekedést könyvelhet majd el (12,1%-os növekedést vártunk nyáron); míg 2017-re most 11%-os növekedést jelzünk előre (szemben a nyáron prognosztizált 12,3%-kal). 2018-ra jelentősen felfelé módosítottuk az előrejelzést: 13%-os növekedést várunk (a nyári 5,3%-hoz képest), abból adódóan, hogy drasztikusan csökkent a szerb államháztartási hiány (7,5%-ról 2012-ben 1,5%-ra 2016-ban). Ez a megszorítások enyhülését és fokozott állami beruházásokat jelent majd 2017-től kezdődően, mely minden bizonnyal egy újabb lendületet fog adni a növekvő építési teljesítménynek.

Szlovénia építési teljesítménye előreláthatólag csökkenni fog 2016-ban 8,4%-kal, mely összhangban van a korábbi előrejelzéssel. A csökkenés oka a mélyépítés 2016-os zsugorodása. Kevesebb volt a rendelkezésre álló közpénz a beruházásokra, mivel kevesebb az uniós finanszírozás az új EU-s ciklus elején. Ugyanakkor a mögöttes pozitív tendenciák, különösen a lakásépítésben, a teljes építési piac 4,9% -os növekedéséhez fog vezetni 2017-ben, és egy sokkal nagyobb növekedéshez (14%) 2018-ban. A 2018-as előrejelzés most optimistább, mint nyáron a jelentős mélyépítési beruházások miatt, különösen a vasúti hálózat bővítése miatt, amely a várakozások szerint 2018-ban indul majd.

Az orosz gazdaság idén nehéz helyzetben volt: a belső és külső körülmények egyaránt bonyolultak voltak, és ez várhatóan folytatódni fog középtávon. Ez közvetlenül hatott az építési piacra, mely 2016-ban az utóbbi 10 év legnagyobb visszaesését fogja elkönyvelni. A teljes építési teljesítmény 2016-ban viszont egy kisebb, 1,1%-os csökkenést fog produkálni a nyáron várt 5,3%-hoz képest, mivel most a mélyépítés optimistább, illetve a lakásépítés kevésbé pesszimista, mint nyáron. 2017-re az építési előejelzés nem változik: -1,7%, míg 2018-ra a várakozásokat felfelé korrigáltuk: +1,2%-ről +2%-ra.

Két év recesszió után 2016 Ukrajnában gazdasági növekedést mutat, melynek fő mozgatórugója az év folyamán a kereskedelem és az építőipar volt, az utóbbi a lakásépíés miatt. A nagyobb optimizmus miatt felfelé módosítottuk az építési piaci kilátásokat; 2016-ra 7,3%-os emelkedés várható (5,1%-ot vártunk nyáron), míg 2017-ben a nyáron előrejelzett 4,6%-os növekedés most 5,9%-ra változott. 2018-ra most még nagyobb fellendülés várható: 7% (téli előrejelzés ) 4,7% (nyári előrejelzés).

Bár Törökország gazdasága megrendült a július 15-i sikertelen puccskísérlet miatt, ez a július-szeptemberi időszakban elkezdett és befejezett építkezések számát nem érintette jelentősen; 2016-ban, az építési piacon nagyobb emelkedést várunk (3,9%), mint nyáron (2,4%). A 2017-es évet illetően a növekedés körülbelül 0.5% lesz (szemben az 1,6%-os nyári előrejelzéssel) és 2018 már egy 1,7% csökkenést hoz majd, a nyáron megjósolt +0.1%-hoz képest.


EECFA Central - Buildecon, http://eecfa.com, info@eecfa.com
Adatok forrása: 2016 Téli EECFA Tanulmányok

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások