épületek Belgium szalma üveg ALS akadálymentes

Szalma, üveggel vegyítve

Garázsból lett mentsvár


iStvan | 2016. december 28.
     
Hogy juthatunk el az amiotrófiás laterálszklerózistól a szalmafalig?

Történetünk az ALS-el kezdődik (Amyotrophic Lateral Sclerosis), azaz az Amiotrófiás laterálszklerózissal. Az ALS-re hívta fel a figyelmet többek között Mark Zuckerberg is. Ebben a betegségben szenved a híres tudós Stephen Hawking. Egy ALS beteg számára építették a cikkemben bemutatott lakrészt. A história szalmás vonatkozása pedig maga az épület.
A belső tér teljesen akadálymentesített. Annyira, hogy a falakat csak a függönyök jelentik. Nagyon izgalmas a külső borítás is.

A tervezők a tervezési munka megkezdése előtt egyeztettek az ergoterapeutával, mert a fenti betegség agresszív természetének ismeretében nem késlekedhettek túl sokáig.
A tervezési helyszínen, a meglévő lakóépület melletti vasbeton vázszerkezetű gépkocsitároló (garázs) éppen kapóra jött a tervezett funkció betöltésére.
Az akadálymentes alaprajz kialakítása mellett fontosabb volt a mentális hozzáférhetőség.
Sajnos az ALS-ben szenvedőknek el könyvelniük magukban, hogy nem sok remény van a felépülésre.
Viszont mindenki számára, aki valamilyen komoly betegségben szenved, szükség van egy mindenen felülálló reménysugárra, amellyel egymást segítve, részvétellel, elkötelezettséggel, határtalan barátsággal segíteni tudunk.
Igen ám, de mit tehet ilyen esetben az építész?
Miért nem a közeli hozzátartozókkal épít a család?
Furcsa csavar, de a gyerekkori emlékekkel hihetetlen pozitív energiákat tudunk újragenerálni.
Például a játszótéren érzett első illatok, a homok, a sár, a giliszták, a szalma illata (falun a szalmabálán ugrálás emlékeképpen).
Ezért is esett a választás a tapasztott falú szalmára.
Az építésnél megközelítően 100 barát és családtag vett részt, de a szakértelmet igénylő munkákat, mint a fenntartható fűtési és szellőztetési rendszer (hő-újrahasznosítóval) vagy az ügyfél által távvezérelhető ajtók, függönyök, világítás szerelése szakemberek segítségével történt.
A garázs átalakításhoz használt anyagok 83%-a szalma és vályog, mely anyagok újrahasznosíthatók.
Üzenet a különleges betegségben élő lakónak, a reinkarnálódás/porrá levés felé vezető úton.
Az élet körforgásába egyszer belépve nincs vesztenivalónk.

Forrás és további képek.

Építészet: Wim megy Architectuur
Építészek: Wim Goes, Anja Houbaert, Tim De Messemaeker, Johannes Berry
Helyszín: Flandria, Belgium
Terület: 71 m2
Projektév: 2014
Fényképek: Filip Dujardin

A szerző legújabb cikkei:
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztésére
Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház
Nővérszálló új köntösben
Hollandiában átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát
Szálláshely-fejlesztési pályázat indul
Magyar sólyom Atlantában
Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény tervezése
Ministadion építés holland módra
A légi közlekedés fejlesztése Szingapúrban



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 84 (42 szavazatból)