hír tervek

Nem elég a stadion, indul a Fradiváros építése


sebesp | 2016.12.29
Tízmilliárdból épülhetnek jövőre sportlétesítmények Fradiváros néven a Népligetben. De arról, hogy mi lesz a parkkal, a fákkal, keveset tudni.

Budapest legnagyobb közparkja, a Népliget igen rossz állapotban van. Ez igaz a zöldfelületre és a közbiztonságra is. A kormánynak már évek óta komoly tervei vannak a park megújítására, kiemelt beruházássá is tette azt, de a megvalósítás még várat magára.

Van viszont egy sokkal előkészítettebb projekt a Népligetben: a Fradiváros elnevezés egy új sportkomplexum kivitelezését takarja, a munka már jövő tavasszal megindulhat. Itt kapnának helyet egyes olimpiai sportesemények, ha elnyerjük a rendezés jogát, bár a fejlesztés az olimpiától függetlenül is megvalósul. Az első ütemben az FTC-nek a Népliget belsejében, a Vajda Péter utca mentén található sportlétesítményei terjeszkedhetnek tovább az út túloldalán álló Építők Sporttelepén, erről december 10-én döntött a kormány. Az Építők telepének átadás-átvételének január 1-től március 31-ig kell megtörténnie, a mostani bérlőknek is csak jövő áprilisig adják ki a csarnokot, utána bizonyára indul a bontás.

A Fradiváros a távlati tervek szerint még tovább kúszna a Népligetben dél felé, egészen az Üllői útig érne – ezt Kubatov Gábor FTC-elnök, a Fidesz alelnöke mondta egy klubeseményen. Szerinte a létesítmények egy része már 2018-ra állhat.

Noha a Fradiváros is a kiemelt kormányzati beruházás részét képezi, arról eddig semmilyen részletes tervvel, projektismertetővel nem rukkoltak elő.

A Fradi évek óta jelentős pénzeket fordít fejlesztésre tao-forrásokból, ezekből újultak meg a klub Vajda Péter utcai sporttelepén álló rossz állapotú létesítmények. December 17-én ezekre a munkákra további 10 milliárdot adott a kormány, ebből az újonnan megszerzett Építők-területeken épülhetnek majd újabb sportközpontok, első körben egy kisebb stadion, korszerű, 2500 fős kézilabdacsarnok, torna- és birkózóterem, valamint fedett uszoda.

A távlati tervek számolnak gyeplabdapályával, öttusaközponttal, jégcsarnokkal, akár egy újabb aréna, szálloda, szabadtéri medence, valamint orvosi, diagnosztikai és rehabilitációs központ is épülhet majd, igaz, a most rögzített 10 milliárd forintból ezekre nem futja.

De mi lesz magával a Népligettel mint közparkkal? Erre egyelőre nincs egyértelmű válasz.

A zöldek nemrég tartott sajtótájékoztatójukon aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a kormány a budapesti zöldfelületekre üresen álló fejlesztési területnek tekint. Márpedig a Fradiváros esetében is egy közpark a helyszín, ahol hosszas jogi huzavona nélkül, relatíve egyszerűen lehet felhúzni új épületeket, pláne, hogy kiemelt kormányzati beruházásról van szó.

Forrás: http://hvg.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások