épületek Holmenkollen Norvégia Oslo Sísánc Síugrás

Ugorjunk át a jövőbe!

Holmenkollen a síugrók Mekkája.


iStvan | 2016.12.31
Hó nélkül is átcsusszantunk 2017-be.

Az első lépések, azaz ugrások:
Az első feljegyzett ugrás, 9,5 méter is egy katona, Olaf Rye hadnagy nevéhez fűződik 1808-ból.

1879-ben rendeztek először olyan versenyt, ami utána minden évben megrendezésre került az oslói Huseby sáncon. Ezt a versenyt 1892-ben áthelyezték a híres Holmenkollen sáncra, és azóta is töretlen a népszerűsége.
Egyetlen szezonban sem maradhat ki a világkupa versenynaptárából. Beleértve a 1952-es téli olimpiát.
A Wimbledon és a Wembley Arenával együtt, a Holmenkollen Ski Jump a világ leglátogatottabb sportlétesítménye. 2005 szeptemberében a Nemzetközi Sí Szövetség úgy döntött, hogy a dombon álló akkori sportlétesítmény nem felel meg az előírásoknak,
s a város ilyen adottságokkal nem tudja megrendezni a 2011-es északisí-világbajnokságot. Még 2005 decemberében Norvégia Kulturális Örökség Igazgatósága jóváhagyta az akkori síugró sánc bontását.
2007 áprilisában az oslói önkormányzat bejelentette, nyílt nemzetközi tervpályázatot ír ki új sísánc tervezésére, építésére.
A JDS Architects terve103 más pályázatot utasított maga mögé, s elnyerte a síugró bizottság támogatását is. A tervezők szorosan együttműködve a városi tisztviselőkkel létrehoztak egy irodát a fővárosban, hogy a projekt valóra válhasson.
Ezzel a város egy új kilátó tornyot és egy új bemutatóhelyet kapott, ahol a síugró sport minden csínja-bínja megtekinthető.
A korábbi, elbontásra ítélt széttagolt elrendezésű objektum helyett az új tervezési koncepció összefogta a sáncot és a kiöblösödő nézőteret, egyfajta tájba illő organikus formává.
Persze-persze a rozsdamentes "acél dinoszaurusz" jelenléte a fenyőkkel tűzdelt hegytetőn nem kimondottan környezethez való illeszkedés, mégis az áttört acélmonstrum lágyabb vonalvezetésű, könnyedebben lebeg, mint a vasbeton szerkezetű elődje.
Az indítóállás a 69m hosszú konzolon 58m magasra emelkedik, ahol még kilátó kialakítására is mód nyílt.
A képek árulkodnak a pazar kilátásról, ami Oslo környezetét és fjordvilágát mutatja be.
A megszokottól eltérően nem függőleges, hanem szöget bezáró helyzetű lift vezet a starthelyre.

Forrásoldal

BÚÉK.2017

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások