Rajki Diána | 2017. január 2.
     
Egyszerűbb építész tervezői feladatok közé tartozik az ipari csarnok tervezés, de a megrendelő elégedettebb lesz, ha a tervezői munkát egy jól alakítható, a megrendelő igényeihez szabott rendszer támogatja. A Frisomat acélcsarnok standardizált és mégis egyedivé szabható, erre találtunk egy remek példát Gödöllő mellett.

Adott két cég és egy bizalmi kapcsolat: az egyik a 150 éves múltra visszatekintő ipari elektromos gépek forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó FEIN cég magyar képviselete, az EW 1867 Kft, aki már 20 éve sikeres itthon. A másik a Frisomat Kft, a belga acélcsarnok gyártó cég magyar leányvállalata, amely immár 25 éve építi a csarnokokat hazánkban. A FEIN képviselet üzlete jelentősen fejlődött az elmúlt években, így felmerült a telephely bővítésének szükségessége és az igény, hogy a szadai bérelt telephelyet sajátra váltsák. A gödöllői ipari parkban fekvő telekre álmodtak egy új raktárbázist, és hamar eldöntötték azt is, kit bíznak meg a feladattal, mert az ügyvezető, Gombás Tibor már ismerte a Frisomat nevét: „Már 1992 óta üzleti kapcsolatban állunk a Frisomattal, ezért a személyes kapcsolat és a két évtized alatt kialakult bizalmi viszony segítette az acélcsarnok gyártójának kiválasztását. De nemcsak a gyártó személye nem volt így kérdés, mert a Frisomat tervezői ajánlással és komplett kivitelezéssel is segítette a megvalósulást.” 2016. augusztus végére épült fel 528 m2 alapterületen az új raktár-, szerviz és irodahelyiségeket is magába foglaló Sigma csarnok. A költözés után a cég tárolókapacitása 50 százalékkal nőtt, így nyitva áll a lehetőség a napi üzletmenet további bővítésére is. Az ügyvezető gyors és költségkímélő megoldást keresett és ebben partnerre talált a Frisomatban. Az alapozás 2016 márciusában kezdődött, és bár a teljes kivitelezés 6 hónapot vett igénybe, ebből a csarnok építése mindössze egy hónap volt, és a munkatársak augusztusban már be is költöztek az új épületbe.

A siker záloga a tervezői és kivitelező együttműködés

A Sigma csarnokot a budapesti RÓF Építész Kft. tervezte, amelyre ifj. Farkas Zoltán építész így emlékszik vissza: „Nagyon korrekt megbízóval dolgozhattunk, ami jelentősen megkönnyítette munkánkat. Az építtető kérésére zárt magastetős épülettömeg készült, 33x16 méteres csarnokjellegű földszintes épület, ami nemcsak a raktárrészt foglalja magába, hanem az oktatótermet, bemutatótermet, irodai és szociális épületrészt is.” Az iroda ajánlás útján, a Frisomat Tervezői Hálózatának tagjaként került építész tervezőként a beruházásba.
Egy standardizált épület tervezése az egyszerűbb tervezői feladatok közé tartozik, de itt is kiemelten fontos, hogy a megoldás ne ujjgyakorlat legyen, hanem a csarnok lehetőségeit és az ügyféligényt, a helyszín adottságait és a helyi előírásokat megismerve a legjobb megoldás szülessen. És persze a projekt is jobban halad, ha a tervező ismeri az igényeket és az alapanyagot. Ebben az esetben a gödöllői ipari parkban ez a kettős egészült ki azzal, hogy egy, a beruházó által megbízott, az igényeit ismerő és a pontos megvalósítást ellenőrző műszaki ellenőr dolgozott közösen a Simga csarnok építésén. A Frisomat szakembergárdája pedig a kivitelezés egy hónapja alatt a gyors és összeszokott munkaerőt is biztosította mindehhez.
„Ahogy bármely más beruházásnál, nálunk is voltak technikai, időjárási és koordinációs fennakadások, de a jó kommunikáció és a kivitelezők rugalmas és gyors reakciója elhárított minden nehézséget. A végeredmény így természetesen elképzeléseink szerint alakult, így az ipari parkban másoknak is ajánlottam a Frisomat acélcsarnokait.” – Gombás Tibor így értékelte az együttműködést.

Sigma csarnok ipari igényekre szabva

A csarnok hidegen hengerelt HSS acél szerkezet Sigma profilokból áll, ami egyedülálló stabilitást és szilárdságot biztosít, és az épület szélessége akár 22 métert is elérheti. Egyedivé pedig a felhasználást segítő számtalan kiegészítő teszi, a széles kaputól a tetővilágítóig, a szintosztó födémtől a szigetelt panelekig. A belga Frisomat cég hazánkban is számos acélcsarnokkal büszkélkedhet az 500-1000 négyzetméteres kategóriában. Az elmúlt 25 évben az iparban és mezőgazdasági területeken is bizonyította, hogy a KKV szektorban az infrastruktúra fejlesztéséhez látványosan hozzájárulhat a tároló- vagy termelőkapacitás bővítése, ami áttételesen az üzlet fejlődését segíti. A biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtja a Frisomat Sigma acélcsarnoka, és a szolgáltatási háttér, a tervezéstámogatástól a kivitelezésig, biztosítja, hogy tervező és megbízó egyaránt elégedett legyen a könnyűszerkezetes acélcsarnokkal.

További információ a Frisomat Sigma csarnokokról >>

(X)

A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKROKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: