Rajki Diána | 2017. január 3.
     
Az északnyugat-itáliai Piemont tartomány nemrégiben elkészült opálzöld burkolatú lakótömbje első ránézésre magányos lovagként emelkedik ki a tájból, amelynek homlokzatán szokatlanul és sejtelmesen csillan meg a vidéki táj napsugara.

A modern építészet e látványos megnyilvánulása történetesen egy szigorú védelem alatt álló régió tradicionális, szelíd borvidékének központjában épült. Az épület és a táj optikai összhangjáról a homlokzaton megjelenő, opálzöld színű PREFA Sidings lemeze gondoskodik, a maga egyedi szépségével.

A lakótömb egy egészen különleges helyen, az Asti borvidékén épül, amely Olaszország egyik leghíresebb, természetvédelmi területén található. Itt teremnek az olyan értékes szőlőfajták, mint a Grignolino, a Malvasia, a Barbera, a Dolcetto, a Freisa, és a Moscato, amelyekből készült nedűk, a Barbera d'Asti, a Dolcetto d'Asti, a Freisa d'Asti és a Grignolino d'Asti, az igazi Gourmet-borkedvelők asztalára kerülnek.


A borvidék ékszerdoboza

Asti itt azonban nem csupán a 19. században feltalált, finom pezsgőfajták szülőhazája, hanem a tájat messzemenőkig figyelembe vevő, modern építészeti koncepció inspirációja is. Az érdekes épület modern PREFA homlokzata mögött, Fabio Buttigliero és Filippo Cornero tervei alapján épült négy lakótömbben – összesen 20 000 m2 alapterületen – 80 lakás kapott helyet. Amellett, hogy az építészeti elképzelés szerint a koncepció az olasz életérzés szertelenségét is szimbolizálja, a nemesfémszerű megjelenés az épületet körülvevő védett tájjal szimbiózisban, és szinte magától értetődő harmóniában áll.

„Arra törekedtünk, hogy azt az érzést, amit az ember egy parkban, folyóparton vagy mezőn érez, visszahozzuk az épület kialakításában is, és azzal, hogy belépünk az épületbe, mindez ne szakadjon meg. Az alaptól a tetőig ez a gondolat hatja át az épületet.“ – mondta el a koncepcióról Buttigliero. „Az alapötlet rendkívül egyszerű volt“ – folytatja a terveket jegyző GAP-Stúdió vezető tervezője. „Az épületnek nincs eleje vagy hátulja, minden frontja úgy néz ki, mintha az lenne az épület főhomlokzata. Így annak, aki körbesétálja, soha nincs az az érzése, hogy az épület háta mögött jár.” A nagy teraszok gondoskodnak arról, hogy az épület lakói a vidéki élet hangulatát élvezhessék egy többszintes épületben.


Táj és homlokzat kölcsönhatása

A másik vezető tervező véleménye szerint nem lehet az épületre, mint a környezetében magányosan álló objektumra tekinteni, azok kölcsönhatását természetesen már a látványtervezés szakaszában figyelembe kellett venni. Mind a kivitelezés lehetőségeit, mind pedig a helyi hatóságok érthetően szigorú elvárásait szem előtt tartó, izgalmas építészeti ötlet megalkotása kihívást jelentett az építészeknek.

A tanulmánytervek készítése során sem volt sok vita a homlokzatra kerülő burkolat anyagát és színét illetőn: a környezetbarát alumínium és a természet színeihez igazodó opálzöld szín döntő volt a PREFA anyag kiválasztása kapcsán. Mindemellett cél volt, hogy az épület minden részében sugározza azt a hangulatot, azokat az értékeket, amit a helyi híres borok, pezsgők tekintetében azok ínyenc fogyasztói éreznek.

Az opálra már az ókorban is mint különösen értékes drágakőre tekintettek. Bizonyos esetekben nagyobbra értékelték még a gyémántnál is. Plinius szerint az opál az ametiszt szikrázó lila színeit a smaragd tengerzöld színével kombinálva képes hihetetlen fényben játszani. Az építészek éppen ezt a hatást, amelyet más anyag nem tudott volna garantálni, találták meg a PREFA anyagában.

A Sidings lemezek csekély anyagvastagsága miatt az építészek nyugodtan döntöttek a teljes homlokzat viszonylag kis méretű, 2 méteres darabokból készülő teljes borítása mellett, ezzel akár az esetleges hullámosodást is elkerülve. A hármasával, hol árnyékfugás, hol pedig zárt fugával elhelyezett lemezek adják a homlokzat tiszta, egységes esztétikáját. Az 1500 m2 homlokzat alig két hónap alatt készült el.

„Mindenütt szinte tapinthatóan érezhető a természet” – folytatja Filippo Cornero – „… és ahol azt az ember szabad szemmel nem láthatja, ott ebben a technika siet segítségünkre.”

Az épületekben a környezetbarát energiatermelésről fotovoltaikus és szolár-berendezések gondoskodnak, amelyek hatékonyságát és karbantartásának egyszerűségét a PREFA burkolattal kialakított épületburok is fokozza. A projekt környezetkímélő gondolkodásmódjához illeszkedik a PREFA alumínium homlokzatburkolatok tartósságát bizonyító, a gyártó nyújtotta 40 év garancia, és az anyag környezetkímélő újrahasznosíthatósága.


„Az élet szép”

„Nagyon különleges munka volt ez” – összegezte Fabio Buttigliero – „Részben mert az olasz életérzés magában különleges, és mert az az építészetre is nagy hatással van. Már az, ahogy az itt élők a napjaikat élik, a szabadidejüket töltik, különbözik más országokban élőkétől. Nagy értékeljük ezt az életformát és azt hiszem magunk is részeseivé váltunk.”

www.prefa.hu


Projektadatok: PREFA Sidings

Anyag: Bevonatos, sima vagy stukkó felületű alumínium ötvözet
Rögzítés: Rejtett, csavarozott rögzítés, alumínium vagy fa tartószerkezeten
Súly: kb. 3,3 – 4,3 kg/m2
Bevonat: Magas minőségű kétrétegű beégetett bevonat vagy porszórt kivitel
Méretek: 138 x 0,7 mm, 200 x 1,0 mm-es, 300 x 1,2 mm, hossz: 500-6200 mm

(x)

 

A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKROKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (2 szavazatból)