cikk

Ipari seregszemle a Metszet új tematikus számában!


Katona Vilmos
A Metszet ezúttal megelőlegezi a tavaszra várt újjászületést. Az óévet az ózdi rozsdaövezet nekropoliszát újraértelmező Digitális Erőmű és Filmtörténeti Kultúrgyár, valamint az ipari revitalizáció kortárs árnyalatai búcsúztatják. A lapszám a Metszet magazin történetében is új fejezetet nyitva bejelenti a folyóirat nemzetközi tudományos sikerét.

Csontos Györgyiék világklasszisokkal vetekedő gyárrevitalizációja mellett terítékre kerül Kertész András Tibor nívódíjas budafoki piaca, Vékony Péter sóskúti csomagolóanyag-gyártó üzeme, valamint Ferdinánd Árpád és Ferdinánd Csaba Swiss Krono OSB-lapgyára Vásárosnaményban. A kiemelkedő hazai példák mellett a Külhon rovat ezúttal Portugáliába kalauzolja az olvasót, megismertetve a kortárs portugál brutalizmus Paolo Mendes da Roha-féle átiratával, valamint a 2009-ben elhunyt prágai neofuturista építész, Jan Kaplický első feleségének, Amanda Levetének művészeti, építészeti és technológiatörténeti tárlatok számára készített múzeumát Lisszabonban. A napjainkban egyre markánsabban foglalkoztatott Herzog és de Meuron építészpáros munkái közül ezúttal egy szerény, természetes technológiával épült gyógynövényfeldolgozó-üzemet mutatunk be.

A Metszet eseménybeszámolóinak hasábjain további két kiállításról szól egy-egy szakmai méltatás. A Felújítási Seregszemle és a Goethe Intézet aktuális képzőművészeti expozéja mellett beszámoló készült a bécsi építészkongresszusról, valamint a Metszet folyóirat nemzetközi tudományos akkreditációjáról. A Metszet már hivatalosan is a közép-kelet-európai régió azon kevés építőművészeti és műszaki szakfolyóiratainak egyike, amelyet az Elsevier Scopus-adatbázisban minősítettek.  

A lap itt előfizethető, a Digitalstandon pedig az újságba is bele lehet lapozni.

A szerző legújabb cikkei:
Budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Szellempavilonok és föld alatti bizonyítékok a londoni parlamentnél
Rangidős brémai polgár
Öt műhelyből egy nagy képtár
A 21. századi egyházi művészetről tart konferenciát az MMA
Elhunyt Marosi Bálint
Két apartman, két világszemlélet
Zürich új lakónegyedet épít a vasút helyére
Organikus egyszerűség
Cortenkígyó a svájci Alpokban
Szimbolikus épületek az új Metszetben
Hazai eredmények és építészfotók a Sony World Photography Awards versenyén
Az idei Budapesti Építészeti Filmnapok sztárja Heinz EmigholzKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 20 (10 szavazatból)