hír

A világ hét új csodája


Timon | 2017.01.13
2007. július 8-án Lisszabonban, káprázatos showműsor keretében hirdették ki a több évig zajló, nemzetközi verseny eredményét, amelyen százmilliót is meghaladó internetes szavazó vett részt. De melyek a legjobbak? Mutatjuk a listát!

2007. július 8-án Lisszabonban, káprázatos showműsor keretében hirdették ki a több évig zajló, nemzetközi verseny eredményét, amelyen százmilliót is meghaladó internetes szavazó vett részt. Az akciót Bernard Weber múzeumigazgató vezetésével egy svájci alapítvány 2001-ben kezdeményezte, amikor a tálibok Afganisztánban két hatalmas Buddha szobrot vandál módon elpusztítottak, s mivel az ókori csodák, a gízai piramisok kivételével, mind megsemmisültek. Első ütemben mintegy kétszázból 77 létesítményt választottak ki, majd 2006. januárjától a jelöltek listáját 21-re korlátozták. Nicole Bolomey UNESCO szakértő leszögezte: az eljárás “se nem demokratikus, se nem tudományos.” Az UNESCO elhatárolódott a szavazástól.

 

1. Nagy fal, Kína
Építési idő: Kr.e. 3. sz. vége
Építtető: Csin-si Huang-ti

2. Petra sziklaváros, Jordánia
Építési idő: Kr.e. 3. sz.

3. Krisztus szobor, Rio de Janeiro, Brazília
Építési idő: 1926-1931
Szobrász: Paul Landowski

4. Machu Picchu inka romváros, Peru
Építési idő: 1438
Építtető: Pachacutec Inka Yupankui

5. Chichén Itzá maja lépcsős piramis, Mexikó
Építési idő: 975

6. Colosseum, Róma, Olaszország
Építési idő: Kr.u. 75-80
Építtető: Flavius Vespasianus

7. Tádzs Mahal, Agra, India
Építési idő: 1631-1653 
Építtető: Sáh Dzsahán
Építész: Ali Mardan Kán (vagy valaki más – a szerk.)

 

A „futottak még” kategóriában szerepelt többek között: a sidney-i Operaház (az egyetlen modern épület!), a New York-i szabadságszobor, a dél-angliai Stonehenge, az athéni Akropolisz, Angkor Vat, a párizsi Eiffel torony és 33. helyen a budapesti Parlament. A 21-es keretbe a 34. helyről mégis a bajorországi Neuschwanstein pszichodelikus kastélya került be. A Kínai Tudományos Akadémia e-mailen felhívást intézett 1,3 milliárdos lakosságából 144 milliós internetezőjéhez, hogy az ókorban a görögöknek a választásnál a kínaiak még nem tudtak véleményt nyilvánítani, most ezt pótolhatják. Úgy tűnik, meg is tették. Nicole Bolomey UNESCO szakértő kijelentése igaznak bizonyult. A keresztény emberek a Megváltó szobor harmadik helyet elfoglaló sikerének örülhetnek. A Krisztus szobor kitárt hatalmas karjaival mintha az egész világot magához akarná ölelni.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások