Vályogházak felújítása – számos buktatóval

- hirdetés -


AdV | 2017. január 20.
     
A múlt századi és azt megelőző évtizedek épületei hagyományosan vályogtégla vagy még korábban döngölt agyag felhasználásával készültek, és e házak ma is hasznos előnyökkel rendelkeznek a benne lakók számára. Sokan vásárolnak romos, felújítandó parasztházakat, majd nekiállnak felújítani azokat. Nem mindegy azonban, hogyan.

Sok előny, sok hátrány

Mielőtt az agyagból épült házak előnyeit kidomborítanánk, hozzá kell tennünk, hogy legalább annyi hátránnyal is rendelkeztek ezek a házak, mint előnnyel. Nem véletlen, hogy az emberek idővel más építőanyagok használatára tértek át, például amiatt, hogy ezek a házak gyakran vizesedtek alulról, így nem biztosítottak egészséges környezetet a benne lakóknak. Ugyanakkor állandó problémát okozott a rágcsálókkal való küzdelem, vagy épp együttélés, hiszen e házakban gyakori volt például az egerek téli jelenléte, bár ez utóbbi problémára ma már léteznek modern megoldások, például elektromos egérriasztó formájában

De térjünk vissza a vályogházak előnyeire, és felújítási tudnivalóikra. Legnagyobb előnyük kétségkívül a jó hőszigetelő tulajdonságuk, melyet részben a vastag falaknak, részben az anyag természetességének, ebből eredő lélegzésének köszönhet. Szintén nagy előnye az építőanyagnak olcsósága, hiszen ezt kétkezi munkával bárki elő tudta állítani.

Ezekre figyeljen, ha vályogházat vásárol

Aki vályogházat szeretne vásárolni, annak igen körültekintően kell eljárnia a kiválasztás során. Ha a vályogfalakon nagyobb függőleges repedések vannak, az az alap megsüllyedésére utal, a hibát kijavítani szinte lehetetlen, és számítani kell rá, hogy a későbbiekben is süllyedni fog azon a részen a fal.

Az alulról jövő vizesedésre a vakolat hiányából, lehullásából következtethetünk, oka, hogy hiányzik a fal vízszigetelése. A hibát szintén igen nehéz javítani, csak utólagos vízszigeteléssel lehetséges, ami a fal bontásával lehetséges csupán.
A fal felső részének kifelé dőlése a nyílászárók feletti áthidalók nem megfelelőségét jelezhetik, érdemes erre is figyelni, mert nagy problémákat okozhat, és csak nagy áldozatok árán javítható.

A felújítás és buktatói

Aki vályogház felújításában gondolkodik laikusként, annak nem árt alaposan áttanulmányozni az ezzel kapcsolatos szakirodalmat, illetve olyan mestereket, szakembereket választani, akik valóban jártasak a vályogházak felújításában. Nem biztos ugyanis, hogy azok a gyakorlatok, amelyek bevettek a mai modern építőanyagok használata mellett, azok ugyanolyan jók lesznek a vályogból épült ingatlanoknál is.

Gyakori hiba például, hogy a falak „kiegyenesítésére” belső borításként gipszkartont használnak. Tudni kell azonban, hogy a gipszkarton párazáró, ezért nem engedi lélegezni, szellőzni a vályogfalat, aminek következménye az lesz, hogy a gipszkarton belső oldalán penészedés indul meg, ami rendkívül egészségtelen környezetet biztosít az ott élők számára. A vályogból épült házak „velejárója” a kicsit görbe fal, ha mégis egyenes falat szeretnénk, akkor érdemes modern építőanyagokból melléfalazni.

Ugyancsak probléma lehet, ha a vályogfalak stabilitásának megtartására betonkoszorút tesznek a falakra, mely olyan nagy súlyt jelent, amit a vályogfalak nem tudnak megtartani, így előbb-utóbb repedések fognak jelentkezni a falakon.

A fenti példák is azt mutatják, hogy nem érdemes a modern technikákat alkalmazni ezeknél az épületeknél, és érdemes a hagyományos építési módokat követni, ha vályogház felújításában gondolkodunk.

(X)

A szerző legújabb cikkei:
Bajban a nemzetközi építőipar: hamarosan elfogyhat a homok a Földön
Tervezzünk biztonságos otthont!
Árnyékolástechnika egyszerűen – kerti pavilon és pergola
Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben
Munkavédelem az építőiparban
Modern vonalak a kerttervezésben
Elhunyt Pásztor Erika Katalina
Ipari komplexumok zölden
Tradíció és innováció az építőiparban
Átfogó felmérés az építész szakmáról 2017
Poszterek és plakátok a lakberendezésben
Üzlet- és irodaberendezés felsőfokon

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások