épületek cikk Szászvár püspökség Pécs Baranya műemlék örökségvédelem püspökvár

Műemléki mustra 2016 – 1. rész

Baranyai büszkeségeink: Szászvár, püspöki palota felújítása, részleges rekonstrukciója


szikrisz | 2017. január 24.
     
Az év elején mindig visszatekintünk és összegezzük az előző évet. Baranya megyei műemlékesként van okunk a büszkeségre, mert 2016-ban számos jelentős felújítás történt területünkön.

A Szászvár nagyközségben található egykori püspöki nyári rezidencia, illetve püspökvár felújítása és részleges rekonstrukciója 2015-2016-ban a magyarországi műemlékvédelem egyik legkiemeltebb felújítása volt.

A palota telkén hosszú évtizedek óta folytak és folynak régészeti feltárások. A műemléki rekonstrukció első elgondolásai is a 2000-es évek előtti időszakra nyúlnak vissza.

A 14. században épült püspöki rezidenciát az teszi műemlékeink között különösen egyedivé, hogy főépületének (az egykori nyugati palotaszárnynak és későbbi későbarokk plébániaháznak) felmenő falai a pincétől a tető oromfaláig középkori eredetűek, a nagyobb mértékű barokk átépítések ellenére ezeket a szerkezeteket sikerült eredeti állapotukban megőrizni. S ezzel máris visszarepülünk abba a korba, melyet többek között Alsáni Bálint pécsi püspök neve fémjelez, amikor Szász település még Tolna vármegyéhez tartozott (bár ez a püspökség szempontjából semleges) és amikor a kezdeti püspöki mellékrezidencia kiépítésének első lépései után az együttes várként történő megerősítésére is sor került.

Az egymást követő építészettörténeti periódusokkal a pinceszinten található kiállításon ismerkedhet meg a látogató, ahol makettekkel, 3D-rekonstrukciós vetítéssel és az itt kialakított kőtárral válik átélhetővé a múlt.

Ami pedig a több mint ezer négyzetméterre kiterjedő kivitelezési munkálatokat illeti: sor került a főépület teljes statikai megerősítésére, az északi palotaszárny részleges visszaépítésére, a gazdasági épület újbóli felépítésére, a kaputorony részleges, illetve a kápolna teljes rekonstrukciójára, a középkori várfalmaradványok konzerválására és számos kőanyag restaurálására.

Jelenleg a középkori és a barokk építészeti motívumok dominálnak a főépületen, de a régészeti feltárások korábbi és legújabb eredményeinek figyelembevételével sikerült az egykori északi palotaszárny és kaputorony részleges rekonstrukcióját végrehajtani.

A főépületen végzett falkutatásoknak köszönhetően a nyugati palotaszárnyhoz kapcsolódó késő gótikus kápolna rekonstrukciója is lényeges momentum, hiszen műemlékvédelmi szempontból támogatható hiteles visszaépítésre került sor.

A felújítással és rekonstrukcióval egy időben sor került a palotát körülvevő, javarészt 15. században megépült várfalmaradványok konzerválására, valamint az egykori belső udvar törökkori járószintjének felszínre hozására.

Magyarország egyik legegyedibb középkori eredetű műemléke – mely a pécsi püspökök egyetlen fennmaradt mellékrezidenciája – újult meg a Szászvári Vár „Szászvár –középkori élet a várkastélyban” című projekt keretében, melynek kvalitásos építészeti megoldásai és kiváló restaurátori munkái remélhetőleg sok látogatót vonzanak majd a településre.


Legfontosabb közreműködők:

Beruházó: MNV Zrt.
Tervezők: Albert János, Mersits Ildikó, dr. Szabó Éva
Kutatók: dr. Gerő Győző, dr. G. Sándor Mária, Buzás Gergely
Kivitelező: Magyar Építő és Tatarozó Kft.
Restaurátor: Osgyáni Vilmos és munkatársai
Engedélyező hatóság: Baranya Megyei Kormányhivatal és jogelőd-szervezetei

A szerző legújabb cikkei:
Műemléki mustra 2016 – 2. rész
UNESCO világörökség várományos helyszínek Németországban
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 10.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 6.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 4.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 3.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 2.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 1.Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 78 (39 szavazatból)