hír Útmutató településkép arculat

Letölthető az "építészeti illemtankönyv"

Ráncfelvarráshoz elegendő lesz-e?


iStvan | 2017. január 25.
     
Elkészült az Útmutató a Településképi Arculati Kézikönyvek elkészítéséhez

Mint azt már 2016. szeptember 12.-én olvashatták, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi osztálya megbízásából a településképeket megreformálni kívánó építészeti-szakmai kiadvány kidolgozásába kezdtek, amely időközben elérhető vált az érintettek, s ezáltal a nagy nyilvánosság számára is.

A Településkép védelméről szóló 2016. LXXIV. törvény a települések esztétikus lakókörnyezetének kialakítása és védelme érdekében a Településképi Arculati Kézikönyv bevezetésével hiánypótló módon teremt lehetőséget a jellegzetes települési karakterjegyek meghatározására és társadalmasítására.

A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készült. Elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány. A jogszabályok útvesztője helyett röviden, lényegre törően és mindenki számára érthető módon mutatja be egy közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait.

A települések számára a kézikönyv meghatározza a településkép jellemzőit, az ennek szempontjából egymástól jól elkülönülő településrészeket arculati jellemzőikkel és értékeikkel, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat, valamint a településképhez illeszkedő építészeti elemeket, beépítési vázlatokat és egyúttal irányt mutat az építtetőknek.

Tekintettel arra, hogy az arculati kézikönyv egy ez idáig nem létező, újonnan bevezetett szabályozási műfaj, a Miniszterelnökségen elkészült egy Településképi Arculati Kézikönyv-minta, melyet a települések felhasználhatnak saját arculati kézikönyvük elkészítéséhez. Az előkészítő és megalapozó munka tapasztalatai alapján készült útmutató  mindenekelőtt a polgármestereknek, a főépítészeknek és a kézikönyvek kidolgozóinak munkáját hivatott segíteni.

Az útmutató az arculati kézikönyvek megvalósításának folyamatát lépésenként mutatja be, megkönnyítve azok munkáját, akik a kézikönyv magas színvonalú elkészítésének munkálataiban részt vesznek.

Amennyiben a kézikönyv kidolgozása során bárkinek, bármilyen kérdése merül fel, kérjük, forduljon a Miniszterelnökséghez a telepulesugy@me.gov.hu címre írt levéllel vagy a megyei állami főépítészéhez bizalommal!

A kézikönyv letölthető innen

A szerző legújabb cikkei:
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztésére
Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház
Nővérszálló új köntösben
Hollandiában átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát
Szálláshely-fejlesztési pályázat indul
Magyar sólyom Atlantában
Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény tervezése
Ministadion építés holland módra
A légi közlekedés fejlesztése SzingapúrbanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 78 (39 szavazatból)