épületek Herzog & de Meuron Madrid

Rozsdás acél és vertikális növényfal - a Herzog & de Meuron madridi múzeuma


fati | 2011.05.26
A madridi belvárosi erőmű CaixaForum néven múzeumként született újjá a Herzog & de Meuron építésziroda tervei alapján

A Herzog & de Meuron építésziroda által átalakított múzeum Madrid kulturális negyedében, a Pradóhoz közel áll. A múzeum a város néhány megmaradt ipari műemlékének egyikében, egy 1899-ben épült erőműben kapott helyet, amelyet a Caixa Foundation 2001-ben vásárolt meg.

Az építésziroda az Eléctrica de Mediodía múzeummá való átalakítását és renoválását sebészeti műveletként írta le. A téglaépületet teljesen kibelezték, a belső tereket kitisztították, a tetőt lebontották – így végül csak az épület "héja" maradt meg. Ezután a tömeg alsó gránit alapját levágták és az épületet szinte felemelték azért, hogy a lebegés illúzióját keltse, és mágnesként nemcsak a művészet kedvelőit, de csupán az épület iránt érdeklődőket is az épülettömeg belsejébe vonzzák.

A szerkezet az utcaszinttől történő elemelésével két világ jött létre: egy a felszín alatt, és egy felette. A tér alatt két pinceszintet adtak az épülethez és további két, rozsdás acéllemezzel burkolt felső szinttel megkétszerezték az eredeti alapterületet. A ráépített szoborszerű tömeg a környező házak tetőidomaira reagál.

A múzeum belső terében előcsarnok, két szinten kiállítótér, irodák, az épület tetején kávézó, a felszín alatt pedig parkoló, oktatótermek és egy auditórium kapott helyet. Az építészek meggyőzték megbízójukat, hogy vásárolják meg a szomszédos benzinkutat, amit lebontottak és a helyén kialakult városi térnek köszönhetően a múzeum még közvetlenebbül kapcsolódik Madrid főútjához, a Paseo del Pradóhoz.

A tér megépítése után Patrick Blanc botanikus egy négyszintes, 24 méter magas függőleges kertet tervezett és kivitelezett a helyszínen. A tér e falán több mint 15 ezer növényt ültettek el, 250 fajtából. A vertikális zöld fal szép ellenpontja a múzeum nyers homlokzatának és városi oázist hozott létre Madrid történelmi belvárosában.

Az épületet 2008-ban adták át. Érdemes megnézni, ha valaki Madridban jár.

fotók: www.inhabitat.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások