sebesp | 2017.02.22
Meleg klímájú országokban is szükség van irodaházakra, de a folyamatos hűtést egy tipikus irodaépület esetében igencsak tetemes költséget jelent. Egy új koncepció föld alá nyomná az irodákat, ezzel természetes módon biztosítva az elviselhetőbb hőmérsékletet.

Lépcsőzetes kutak és források ihlették az India egyik legmelegebb régiójában, Radzsasztánban megvalósítandó irodaprojektet. A térségben akár hónapokon keresztül tartósan 37-38 fok is lehet, így a víz különösen értékes erőforrásnak számít. A Sanjay Puri Architects építészei a helyi klimatikus viszonyoknak leginkább megfelelő építészeti megoldást keresték.

A 95 hektáros területen az irodákat teraszosan, egy süllyesztett belső udvar felé fordítva építenék, így az esővízet egy hatalmas vízgyűjtőben tárolnák – ezért is kapta a komplexum a Reservoir, vagyis víztározó nevet. A mesterséges tó amellett, hogy az épületegyüttes vízellátását biztosítja, aktívan csökkenti a hőmérsékletet, az így kialakuló mikroklíma pedig hűvösebb munkakörnyezet hoz létre.

A vízfelület körül hat irodaszintet alakítanak ki tört vonalú teraszokkal. A nagy ablakfelületek lehetővé teszik, hogy az irodában, még ha a föld felszíne alatt is, de természetes fény mellett dolgozzanak, ami csökkenti a mesterséges világítás szükségességét. A zöldtetőket napelemekkel egészítenék ki, hogy napenergia segítse a további szükséges energia előállítását. A Reservoir projekt célja, hogy egy fenntartható megoldást találjanak a hőségre India száraz területein.

A projekt 2015-ben a World Architecture Festival Jövőbeli Projektek kategóriájának nyertese volt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások