Poszterek és plakátok a lakberendezésben

- hirdetés -


AdV | 2017. február 27.
     
Ki ne emlékezne még azokra a – rendszerint vízeséses tájakat, esetleg valamilyen idilli tengerparti jelenetet ábrázoló – óriás poszterekre, amelyek nemcsak megtalálhatóak voltak szinte miden háztartásban, de bő három évtizede ki is mentek a divatból? Úgy tűnik, nem végleg!

A retrodivat világában a fali poszterek és plakátok – némi szemlélet- illetve designváltással – reneszánszukat élik.

A modern kori designerek munkájának köszönhetően a legújabb fali poszterek és plakátok valamint a lakberendezési tárgyak összhangja költséghatékonyan és egyszerűen teremtheti meg azt a látványos enteriőrt, melyet a régi poszterek bizony nem igazán voltak képesek megvalósítani. Cikkünkben azokat a lehetőségeket, praktikákat és eljárásokat érintjük, amelyek segítségével poszter tapétákon keresztül világvárosokat vagy éppen híres személyiségeket „csempészhetünk” a nappalink közepére.

A poszter tapéták madártávlatból

A modern kori lakberendezés és lakásdekoráció trendjében a tapéta poszter kiemelt helyet foglal el, hiszen – elnevezése ellenére – lakóingatlanunk teljes falfelületeinek eltakarására szolgál. A termékfejlesztők ugyanakkor a poszter tapéta könnyebb felhelyezése érdekében a hagyományos tapétához hasonlóan hosszú csíkokra szabják az egyes darabokat.

Valódi műalkotás a falakon?

A tapétaforgalmazó cégek kínálatában böngészve azonnal szembetűnik, hogy a poszter tapéták nagyméretű faldekorációként rengeteg témát feldolgoznak, legyen szó a nagy világvárosok utcáinak festményszerű megjelenítéseitől, a mediterrán tájak mesebeli fotóiig. Nem ritka, hogy a saját ingatlannal rendelkező lakástulajdonosok saját fotóikból is készíttetnek poszter tapétát. A tájfotók hangulatát visszaadó, illetve apró mintás tapétakollekciókon kívül napjainkban egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a kifejezetten nagy motívumokkal díszített tapéták is, amelyek a lakberendezők szerint önmagukban is igazi műalkotásoknak tekinthetők. A szakemberek szerint amennyiben az ilyen tapétákat lakásunk valamely hangsúlyos falán alkalmazzuk, kétségtelenül a legcsodálatosabb szemet irányító fókuszpontként fognak működni.

Miért éri még meg?

A napjainkban kapható poszter tapéták egyik másik előnye, hogy felragasztásukhoz nem feltétlenül kell a tapétaragasztás hagyományos módszereit – teljesen sima felület kialakítása, csiszolás, glettelés stb. – alkalmazni. A tapétaforgalmazó üzletekben rendszerint ugyancsak beszerezhető fal szélén végigfutó posztersínek és akasztók valóban újításként hatnak ebben az értelemben is. Amennyiben tudatosan és jól alkalmazzuk újonnan megvásárolt poszter tapétánkat, garantáltan lakberendezési stílusunk egyik lényeges elemévé válik lakásunk bármely helyiségében a fürdőszobától a nappaliig.

Hogyan helyezzük fel a posztert a falra?

A falakra felragasztható plakát a lakberendezés világában olyan eszköz, amely egyfajta harmonikus átmenetet jelenthet a festmények valamint poszter tapéták között. Napjainkban igazán sokféle újranyomtatott plakát kapható, de egyebek mellett a fémplakátok is reneszánszukat élik. Igaz, a lakásdekorációk színes világában még nincs kellően rendezve a plakátműfaj helyzete, a szakemberek szerint nem kapta még meg az őt megillető helyet annak ellenére, hogy a 20. század végéig a plakáttervezés a művészek kenyérkeresete volt.

(X)

A szerző legújabb cikkei:
Bajban a nemzetközi építőipar: hamarosan elfogyhat a homok a Földön
Tervezzünk biztonságos otthont!
Árnyékolástechnika egyszerűen – kerti pavilon és pergola
Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben
Munkavédelem az építőiparban
Modern vonalak a kerttervezésben
Elhunyt Pásztor Erika Katalina
Ipari komplexumok zölden
Tradíció és innováció az építőiparban
Átfogó felmérés az építész szakmáról 2017
Vályogházak felújítása – számos buktatóval
Üzlet- és irodaberendezés felsőfokon

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások