hír

Friss ötletek a Metszet 2017/1 számában


Csépé | 2017.03.07
Sou Fujimotótól több francia projekt, a Henke Schreieck irodától egy osztrák szálló, egy elemző cikk a Numen / For use irodáról az új Metszetben. Címlapon a CEU budapesti egyeteme az O’Donnell + Tuomey irodától, bemutatjuk még a Duna Arénát, a paksi Forrásházat, a Meséskert óvodát, valamint a műemlék épületek földrengéssel szembeni viselkedését.

A XIV. Nemzetközi Építészkongresszussal azonos témájú az idei első Metszet: mindkettő az építészetben felbukkanó friss ötletekkel foglalkozik. Címlapra az O’Donnel + Tuomey irodától a CEU új épületegyüttese került, ami Pest belvárosában fogalmazza újra a kőhomlokzatokat. Az eklektikus városszövetbe színével, kőfelületeivel és lyukarchitektúrájával illeszkedik, de geometriájában új minőséget hordoz az ír építészpáros épülete. A Magyar Zene Háza tervezőjeként ismertté vált Sou Fujimoto három épülőben lévő francia projektjét ismerteti a folyóiratban, amelyeket a rengeteg zöld növény szerepeltetése is összeköt – van, amelyikre ezer fát telepítenek különböző szinteken. A Bécs megújításában komoly szerepet vállaló Henke Schreieck Architekten iroda ezúttal egy Zell am Seeben álló új hotelt mutat be, mely elsősorban a helyhez való viszonyulásában mutat újat. A Numen / For Use iroda munkáit elemző cikkben rengeteg friss ötlet kerül elő, az építészeti teret átalakító, installációikkal újraértelmező munkákat ismerhetünk meg. Andrej Kalamar egy magyar vonatkozásokkal is bíró szlovéniai borászatot tár az olvasóközönség elé, a mátyásdombi Szapáry-kastély mellé épült borászat igazi közép-európai különlegesség.
A külföldi tervezők mellett Ferencz Marceltől a Dagályból nemrég Duna Arénává átnevezett úszócsarnokot ismerhetjük meg, Wesselényi-Garay Andor és Csanády Pál írtak értő, elemző kritikát az épületről. A különlegességek sorába illik a paksi Forráspont Energiaház is Ifj. Kistelegdi Istvántól, melynek elcsúsztatható energetikai burka igazi kuriózum a kontinensen. Szintén úttörő munka hazánk első passzívház óvodája, a Meséskert, mely a százlakásos passzívházat is jegyző Archikon szaktudását dicséri. Különleges kihívás elé állították a szakmát a közelmúlt itáliai földrengései – ennek tanulságairól, a lehetséges irányokról és tapasztalatokról Mezős Tamás írt szakcikket a lapba.
A lapból természetesen a szokásos rovatok (A’_pro, Zöld oldalak, Tervpályázatok, Könyvek stb. sem hiányoznak.) Előfizethető a Tervlapon.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások