hír passzívház bérlakás önkormányzat 13. kerület

Huszonhárom önkormányzati passzívminősítésű bérlakás épül a 13. kerületben


droID | 2017. március 14.
     
2017. március 14-én helyezte el a 13. kerületi Önkormányzat és a közbeszerzés nyertese FK-Raszter Zrt. nevében Tóth József polgármester és Farkas László vezérigazgató a Kartács utca 14. szám alatti huszonhárom lakásos önkormányzati bérház alapkövét.

Dr. Tóth József nyitó gondolatában a minden területen (lakásépítés, közterület megújítás, intézmény működtetés) minőségi szolgáltatást nyújtó önkormányzatról szólt. A bérlakásépítést más kerületekkel ellentétben a kerület fontosnak tartja, mert segítséget nyújt a fiatal korosztály életkezdéséhez, vagy a megváltozott életkörülmény közé kerülő háztartásokban lakóknak. Minden épülő lakás legalább két család életkörülményeit teszi komfortosabbá.

A kiemelkedő beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, a száz százalékban önkormányzati forrás költsége közel egy milliárd Ft. A kivitelezés várható befejezése 2018 év eleje.

Az önkormányzat 2002 óta folytatja bérlakás programját, mely során kilenc helyszínen összesen ötszázhetvenhat épített, egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva ez több mint kilencszáz család lakhatását tette ez idáig lehetővé. Az önkormányzat 2015–2019 közötti, Lendületben a 13. kerület című középtávú programjában szerepel a bérlakás állomány növelése legalább ötven bérlakással.

A száz százalékban önkormányzati tulajdonú lakóépület pince, földszint, ötemeletes lesz. A lakásszámnak megfelelő gépkocsi-tárolót a mélygarázsban és a földszinten helyezik el. A lakások jellemzően egy- és kétszobásak. Minden lakás önálló konyha és étkező helyiséggel rendelkezik, átlagos alapterületük 40-50 m2. Két lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki.

Az épület fűtése a legmodernebb fűtési-hűtési rendszerrel történik. A központi kondenzációs gázkazán az üzemeltetési biztonság érdekében indokolt esetben rásegít a fűtésre. A lakások komfortszellőzéssel ellátottak lesznek, a lakóterekbe történő frisslevegő-befújással. A homlokzati hőszigetelés vastagsága 20 cm.

Az épület az önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzívház-kritériumoknak. Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. Az épületben épületfelügyeleti (távriasztással) és épületautomatikai rendszer fog működni.

A Kartács utca – Csata utca – Gömb utca – Üteg tömb nem tartozik a kerületi városkép szempontjából kiemelt területek közé, a szomszédos telken álló Csata Utcai Általános Iskola épülete fővárosi védettségű. A területválasztás tudatos célja volt, hogy az önkormányzati beruházással ösztönözzük a magánerős építkezéseket és a kerület ezen részein a Jász utca környékéhez hasonló fellendülés kezdődjék. Az önkormányzati területfejlesztés hatása a meglévő magántulajdon felértékelődését is maga után vonja.

A Meséskert passzívház tagóvoda (az építő szintén a FK-Raszter Zrt. volt) a legkorszerűbb energiatudatos óvoda az országban, színvonala Európában is kimagasló. Ez az első ilyen volumenű minősített passzív közösségi épület. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el a közelmúltban épült százlakásos passzívház-beruházást. A Közép-Európában is egyedülálló épületet az önkormányzat a legmagasabb szintű környezettudatos technológiával építtette, saját beruházásban.

A szerző legújabb cikkei:
Kulturális Örökség Európai Éve
Acélos megoldások: Ruhagyártól a gyümölcsfeldolgozóig
Liget Projekt: helyreállítják a városligeti Rondó eredeti funkcióját is
Átadták a gödöllői Prime Rate Irodaházat
Kiállítással emlékeznek a Pesti Vigadó elődjére, az egykori Redoute-ra
Öko-létformák
Rados Jenő hagyatéka – kiállítás a Fugában
Elhunyt Csák Máté okleveles építészmérnök, festőművész
Terítéken a Király
Los Angelesben tartották az amerikai templombezárásokról készült magyar dokumentumfilm világpremierjét
Hullámzó teljesítmény után erősödhet az építőipar
Megújul a városligeti park
Egyedülálló organikus dizájn a HillSide-banKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (6 szavazatból)